Czekoladowe ciasto z kokosową kaszą manną

Cześć!

Jakiś czas temu pokazałam Wam to ciasto i ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, wzbudziło wielki zachwyt!


Mam nadzieję, że swoim smakiem również Was zachwyci ;-).



Ciasto z wiórkami kokosowymi

Ciasto kryje w sobie krem z kaszy manny i wiórków kokosowych - za samą kaszą manną nie przepadam, jednak to połączenie jest rewelacyjne!


Ciasto jest sycące, spokojnie można się najeść jednym kawałkiem, jednak łasuchy na pewno nie zjedzą tylko jednego ;-). Ciasto znalazłam dawno temu u Arabeski.


Zapraszam!


Zachęcam do śledzenia naszego Facebooka i Instagrama!



Czekoladowe ciasto z kokosową kaszą manną


Składniki:

Ciasto:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
Polewa:
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 100 g czekolady

Wykonanie:
Aby przygotować krem, składniki umieszczamy w rondelku, mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu, aż do zagotowania i zgęstnienia masy. Jeśli zbyt wolno gęstnieje, można dodać dodatkową porcję kaszy manny.


Aby przygotować ciasto łączymy mokre składniki i dodajemy do nich suche, dokładnie miksujemy.



Ciasto z wiórkami kokosowymi

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.. Ciasto dzielimy na 2 równe części, pierwszą wylewamy do formy, ja użyłam kwadratowej 20x20 cm. Około 20 minut podpiekamy 1 część ciasta, do suchego patyczka.


Następnie na ciasto wykładamy masę kokosową, dokładnie rozprowadzamy, zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.


Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę - wodę, cukier i masło podgrzewamy w rondelku, aż do zawrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę, mieszamy aż się roztopi.



Czekoladowe ciasto z kaszą manną

Ciasto dokładnie pokrywamy czekoladą. Możemy przed polaniem pokroić ciasto na małe porcje. Każdą na koniec dekorujemy truskawką.


Dolne ciasto może lekko nasiąknąć kremem i może wydawać się, że powstał zakalec, jednak tak nie jest. Taki pasek raz wychodzi, a raz nie, kwestia szczęścia ;-).


Smacznego!