Ciasto jogurtowo-maślankowe z owocami

Cześć!

Lato. A jak lato, to ciasta z owocami! A jak już ciasto, to koniecznie z jogurtem i maślanką.


Cudownie wilgotne, rozpływające się w ustach. Znika w zbyt szybkim tempie ;-). Zdecydowanie.



Ciasto maślankowe z owocami

Polecam i zapraszam!


Inspirowane ciastem Doroty.



Ciasto jogurtowo-maślankowe z owocami


Składniki:
  • 160 ml oleju słonecznikowego 
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
  • 1 jajko 
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 300 g maślanki
  • 500 g mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • ok. 600 g dowolnych owoców

Wykonanie:
Bardzo ważne przy tym cieście jest to, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, zatem około 2 godziny przed pieczeniem, wyciągnijcie składniki z lodówki.


W misce umieszczamy mokre składniki : olej, jajko, sok i skórkę z cytryny oraz cukier, mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt i maślankę, ponownie ucieramy.



Ciasto maślankowe z owocami

Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sodę. Ciasto powinno być dość gęste, o dość specyficznej konsystencji. Sami to również zauważycie ;-).


Ciasto przelewamy do formy - ja całość rozdzieliłam na okrągłą formę na tartę oraz na kwadratową. Ciasto wtedy jest nieco niższe, ale szybciej się upiecze.



Ciasto maślankowe z owocami

Owoce - w moim przypadku morele i rabarbar, dokładnie myjemy. Każdą morelę przekrawamy na połowę, wyciągamy pestkę, a rabarbar kroimy w kostkę. Na cieście układamy owoce - morele rozcięciem do góry, rabarbar możemy po prostu rozsypać.


Ciasto pieczemy w 160 st. ok 30-50 minut. Zależy od grubości ciasta, im cieńsze, tym krócej pieczemy.



Ciasto maślankowe z owocami

Studzimy, oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!