Muffinki z rabarbarem i czekoladą

Witam!

Tak tak, znów rabarbar... ile jeszcze można?! ;-) Chyba długo, a przynajmniej tak długo jak będzie dostępny, a nawet i dłużej, bo zamierzam go wsadzić w słoiki i w zamrażalnik ;-).


Dzisiaj jako dodatek do babeczek, w połączeniu z czekoladą!


Babeczki z rabarbarem i czekoladą


To jest strzał w dziesiątkę, jeśli nie wierzycie, sprawdźcie sami! 
W przepisie wykorzystałam też kropelki czekoladowe. Doskonale sprawdziły się w wypieku, nieznacznie się rozpuściły, po upieczeniu dalej tworzą malutki kawałeczek twardej czekolady, która rozpuszcza się w ustach i doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru. 

Małą uwaga - im więcej rabarbaru, tym babeczki mogą być bardziej wilgotne i mniej urośnięte.

Zapraszam!

Muffinki z rabarbarem i czekoladą


Składniki:

  • 3 jajka 
  • 150 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 75 g masła (roztopionego i przestudzonego) 
  • 75 ml maślanki
  • 100 g kropelek czekoladowych
  • 2-3 łodygi rabarbaru (niezbyt długie)

Wykonanie:

Mąkę, proszek, sól przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.




Do jajek dodajemy mąkę, roztopione masło, maślankę oraz pozostałe składniki, miksujemy aż wszystko się dokładnie połączy.

Rabarbar dokładnie myjemy, usuwamy liście i końcówkę przy korzeniach, kroimy w niezbyt grube plasterki, ok. 1 cm. Dodajemy do masy razem z kropelkami. Mieszamy.

Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości, babeczki pieczemy ok. 25 minut w 180 st., do suchego patyczka.

Smacznego!