Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!

Cześć!

Jest upał, to fakt.


A jak upał, to... lemoniada? Mrożona kawa? W sumie też... ale tym razem chodzi o LODY!


Lody, lody dla ochłody ;-).




Można wyjść gdzieś na miasto, do lodziarni i wydać ok. 3 zł za gałkę, ale można też wydać 3 zł na 300 ml śmietany kremówki, wrócić do domu, wyciągnąć z lodówki 2 jajka, odmierzyć cukier, złapać mikser w dłoń i zrobić samodzielnie pyszne, kremowe lody! Bez maszynki, bez mieszania co godzinę!


Tak - to jest możliwe!


Często spotyka się przepisy, które zwyczajnie nie wychodzą... w lodach są kryształki lodu, są zbite, niesmaczne, nie rozpływają się w ustach. Ten przepis jest totalnym przeciwieństwem powyższego opisu!


Sama się sobie dziwię, bo to było moje pierwsze podejście do lodów i się nie zawiodłam. 


Skoro to było pierwsze podejście, to zdecydowałam się na właśnie taki podstawowy smak, który będzie bazą do innych smaków.


Dzisiaj na pewno będę robić kolejne. Chyba nasz jadłospis teraz będzie się składać z samych lodów ;-).


Zapraszam!



Najlepsze domowe lody waniliowe

Bez mieszania, bez maszynki!

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
  • 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
  • 100 g cukru (można dać więcej, jednak tyle daje wystarczającą słodkość)
  • 1 łyżka wody przegotowanej, ciepłej
  • 1 laska wanilii


Wykonanie:

Na początku musimy przygotować 3 miski. W jednej umieszczamy śmietanę, w drugiej białka, w trzeciej żółtka.


Do żółtek dodajemy 50 g cukru i 1 łyżkę wody. Miksujemy aż masa będzie biała i puszysta.


Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ponownie.


Śmietanę również ubijamy na sztywną pianę.


Do żółtek dodajemy stopniowo, po łyżce białka i mieszamy delikatnie trzepaczką. Następnie dodajemy śmietanę, również stopniowo i delikatnie mieszamy.


Na koniec rozcinamy laskę wanilii na pół i wyciągamy z niej nasionka, dodajemy do masy.


Miskę z masą wstawiamy do zamrażarki i mrozimy kilka godzin, można też zostawić na dłuższy czas.


Przed podaniem należy zaczekać ok. 5 minut, aby było możliwe uformowanie kulek łyżką do lodów.




Z powodu obecności surowych jajek lepiej spożyć lody szybko.


Smacznego!