piątek, 31 maja 2013

Pesto z rukoli

Dzień dobry!

Kto z Was jadł kiedyś pesto?


A kto chciałby?


Klasyczne pesto przygotowuje się z liści bazylii i orzeszków piniowych. Moja bazylia jest jeszcze malutka (posiałam swoją własną bazylię, tak!), a orzeszki piniowe są strasznie drogie i jadamy je raz na rok, taki mały rarytas ;-).


Mimo deficytu składników, pesto da się przygotować, tylko z innych składników - z rukoli i migdałów.


Rukola ma dość charakterystyczny smak, lekko orzechowy, na pewno Wam się spodoba!



Jadalne kwiaty


Zapraszam!

środa, 29 maja 2013

Risotto z grzybami

Witam!

Lubicie risotto? Jeśli ktoś z Was jeszcze nie próbował, to jest to idealna chwila!


Pyszne, kremowe risotto to idealne danie obiadowe, które każdy z Was polubi!



Risotto z grzybami

Suszone grzyby, własnoręcznie zbierane jesienią, dodatek wybornego włoskiego sera i białego wina - poezja ;-).


Zapraszam!



poniedziałek, 27 maja 2013

Jogurtowe babeczki z kremem rabarbarowym

Witam Was kochani!

Tak jak obiecałam wczoraj, prezentuję Wam przepis do którego możecie wykorzystać pulpę rabarbarową, która pozostanie Wam po przygotowaniu sorbetu.


Po co ją wyrzucać, skoro można z niej przygotować tak pyszny deser? ;-)


Babeczka jest wilgotna, czekoladowa, a krem słodko-kwaśny, połączenie idealne!



Krem rabarbarowy

Były tak pyszne, że (niestety) zniknęły w ekspresowym tempie, ale kupiłam już kolejne łodygi rabarbaru! ;-)


Zapraszam!



niedziela, 26 maja 2013

Lody rabarbarowe (sorbet)

Cześć!

Mimo, iż pogoda może nie do końca sprzyja pałaszowaniu lodów, to i tak zdecydowałam się na tak szybką publikację, bo przecież dzień dziecka za niecały tydzień! A dzieciakom na pewno te lody zasmakują!


Rabarbar sam w sobie jest kwaśny, jednak dodanie dużej ilości cukru wyrównuje smak i w ustach czujemy słodycz ;-).



Sorbet rabarbarowy

Uprzedzając pytania o to, czy można je zamrozić w dużym pojemniku - tak, ale pod warunkiem miksowania co ok. 1 h. Wtedy osiągną odpowiednią konsystencję, brak kryształków lodu, niezbędny przy lodach nakładanych łyżką. Lody na patyku nie potrzebują takich zabiegów.


Zapraszam!



sobota, 25 maja 2013

Bruschetta z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Witajcie!

Leniwa sobota, więc czas na leniwe śniadanie (obowiązkowo w porze obiadowej ;-) ).


Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie gruszki, gorgonzoli i orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i gruszkę mogliście zobaczyć tutaj.



Bruschetta z gruszką i gorgonzolą

A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-).


Zapraszam!



piątek, 24 maja 2013

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Witam Was!

Uwielbiam kapustę! A Wy?



Kapusta zasmażana z boczkiem

Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie.


Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w warzywniakach pojawiły się zielone główki młodej kapusty. Jak tu z tego nie skorzystać? ;-)


Postanowiłam przygotować kapustę zasmażaną z boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż można ją też spałaszować samą lub z kromką chleba.


Zapraszam!



czwartek, 23 maja 2013

Ciabatta ze szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą

Cześć!

Ciabatty chyba nie trzeba Wam przedstawiać.


Jakiś czas temu odkryłam podstawowy przepis u dziewczyn z Smakowity Chleb i od tego dnia ciabatta gości u nas przynajmniej raz w tygodniu, z różnymi dodatkami.


Mimo, iż to przepis dla cierpliwych, bo ciasto wyrasta aż 8 godzin, to późniejsza radość przy jedzeniu jest warta oczekiwania ;-).


Wersja, którą Wam prezentuję jest ze świeżym szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą. Można ją zastąpić np. fetą. Idealny chleb dla szpinakożerców!




Dobrze smakuje sam, z masłem, serkiem ;-).


Zapraszam!


środa, 22 maja 2013

Kompot z rabarbaru

Witam Was!

Prezentuję Wam kolejną sztandarową propozycję sezonu rabarbarowego.


Kompot z dodatkiem jabłek i truskawek oraz przypraw, które dadzą mu miły i ciekawy aromat.




Polecam sączyć go przez słomkę w ciepły, letni dzień, nawet z dodatkiem kostek lodu.


Doskonałe orzeźwienie. A jeśli ma być jeszcze większe, dodaj do niego nieco mięty.


Zapraszam!


wtorek, 21 maja 2013

Chłodnik litewski (z botwinką)

Witam Was!

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejną sztandarową potrawę letnią, której nie może zabraknąć na Waszych stołach!


Pyszny, orzeźwiający chłodnik, z botwinką, młodymi buraczkami, ogórkiem ;-).




Czego chcieć więcej w upalny dzień? Drinka z palemką? Nie! Przecież można zjeść schłodzony chłodnik litewski!


A na podwieczorek może kompot z rabarbaru? Albo jakiś deser z jego udziałem? Kilka już jest na blogu, a będzie jeszcze więcej!


Zapraszam!

niedziela, 19 maja 2013

Domowe lody pomarańczowe z melisą (bez mieszania, bez maszynki)


Cześć!

Dzisiaj zapraszam Was na kolejną porcyjkę lodów (wcześniejsze znajdziecie tutaj).


Tym razem postanowiłam je nieco urozmaicić dodając pomarańcze oraz melisę.


Te dwa składniki bardzo dobrze smakują razem, gwarantuję Wam ;-).




Lato zbliża się wielkimi krokami, nawet w niektórych częściach Polski już jest.


Nie każdy ma również w domu maszynkę do lodów, a te lody nie wymagają jej!


Nie wymagają również mieszania!


Zatem zapraszam Was gorąco go wypróbowania przepisu! 

czwartek, 16 maja 2013

Jajko sadzone, młode ziemniaczki, koperek, zsiadłe mleko - obiad idealny!

Cześć!

Dzisiaj wyjątkowo będzie bez przepisu, jest zbyt prosty, aby szczegółowo go opisywać.




Kilka dni temu zapytałam Was na fanpage jaki jest Wasze ulubione danie obiadowe.


wtorek, 14 maja 2013

Mocno cytrusowa lemoniada


Witam Was!

Miały być dzisiaj szparagi, ale z prostej przyczyny będzie moja wersja lemoniady!

Jaka ta przyczyna? Upał za moim oknem, który zapewne Wam się również udziela.


Lemoniada jest prosta do wykonania, a jakże orzeźwiająca w gorące dni.


Jeśli potrzebujecie zaspokoić pragnienie, poczuć lekkie miętowe orzeźwienie, to zapraszam!

poniedziałek, 13 maja 2013

Kisiel rabarbarowy

Cześć!

Wciąż pozostajemy w klimacie rabarbarowym, w końcu sezon w pełni!





Dlatego też dzisiaj na blogu przepis na kisiel z rabarbaru, zainspirowany najnowszym numerem Magazynu Smak. 


Mam nadzieję, że lubicie rabarbar, bo jeszcze Was trochę nim "pomęczę" ;-)


A kisiel to chyba każdy lubi, prawda? :-)

Zapraszam!


sobota, 11 maja 2013

Drożdżówki z rabarbarem i razową kruszonką

Witam Was!

Bzy już zakwitły i pięknie pachną. Konwalie powoli je doganiają i już otwierają swoje piękne białe kwiaty.

W warzywniakach botwinka, szpinak, szparagi i ... rabarbar!

Rabarbar, który kojarzymy z dzieciństwem, z wizytami u babci, która robiła pyszne ciasto drożdżowe, właśnie z jego dodatkiem oraz z kruszonką, która jako pierwsza znikała z ciasta.

Pamiętam jak ją skubałam, jak wybierałam kawałki ciasta z jej największą ilością.


Dzisiaj zapraszam Was na podróż do dzieciństwa, zróbcie te pyszne drożdżówki i rozkoszujcie się kwaskowym rabarbarem, w końcu trwa sezon na niego!


Zapraszam!

piątek, 10 maja 2013

Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!

Cześć!

Jest upał, to fakt.


A jak upał, to... lemoniada? Mrożona kawa? W sumie też... ale tym razem chodzi o LODY!


Lody, lody dla ochłody ;-).




Można wyjść gdzieś na miasto, do lodziarni i wydać ok. 3 zł za gałkę, ale można też wydać 3 zł na 300 ml śmietany kremówki, wrócić do domu, wyciągnąć z lodówki 2 jajka, odmierzyć cukier, złapać mikser w dłoń i zrobić samodzielnie pyszne, kremowe lody! Bez maszynki, bez mieszania co godzinę!


Tak - to jest możliwe!


Często spotyka się przepisy, które zwyczajnie nie wychodzą... w lodach są kryształki lodu, są zbite, niesmaczne, nie rozpływają się w ustach. Ten przepis jest totalnym przeciwieństwem powyższego opisu!


Sama się sobie dziwię, bo to było moje pierwsze podejście do lodów i się nie zawiodłam. 


Skoro to było pierwsze podejście, to zdecydowałam się na właśnie taki podstawowy smak, który będzie bazą do innych smaków.


Dzisiaj na pewno będę robić kolejne. Chyba nasz jadłospis teraz będzie się składać z samych lodów ;-).


Zapraszam!



wtorek, 7 maja 2013

Pora coś zjeść na mieście - Nova Pierogova, Gdańsk

Cześć!

Kto śledzi fanpage ten wie, kto nie dowie się zaraz, że najlepsze majówki spędza się w Gdańsku. Świetne miejsce by odpocząć, zapomnieć o pracy, a skupić się na przyjemności i złapać trochę słońca. Słońca bo w weekend w Krakowie padało. Jako turyści postanowiliśmy nie tylko zwiedzić zabytki Gdańska, ale i odwiedzać miejscowe lokale.


W Gdańsku odwiedziliśmy kilka ciekawych miejsc i będziemy chcieli się nimi z Wami podzielić. Niniejszym postem otwieramy nowy dział- Pora coś zjeść na mieście. Myślimy, że ten i następne posty spodobają się Wam. W najbliższym czasie będziemy przedstawiać lokale z Gdańska, a później z Krakowa i innych części Polski.


Naszym najważniejszym celem w Gdańsku była Nova Pierogova. Słyszeliśmy o niej ciekawe rzeczy, wiec musieliśmy tam zajrzeć. 


Zapraszam!






poniedziałek, 6 maja 2013

Pomarańczowy miks

Cześć!

Weekend majowy szybko minął, ale przynajmniej dzięki niemu trochę się odprężyłam, wypoczęłam i pozwiedzałam Gdańsk, posiedziałam nad morzem, które kocham!


Niestety trzeba wrócić do szarej, chociaż za oknami zielono, rzeczywistości, do uczelni, codziennych obowiązków.


Ostatni przepis był aż! w zeszłym miesiącu, więc trzeba nadrobić zaległości!


Dzisiaj prezentuję kolejny pożywny koktajl, który znalazłam w magazynie Superlinia.


Zapraszam!