Waniliowy sernik na zimno z musem truskawkowym i cytrynowo-melisowym


Cześć!

W głosowaniu na facebooku bezapelacyjnie zwyciężył sernik, więc dzisiaj prezentuję Wam przepis na niego :)

Jest bardzo prosty w wykonaniu, nie bardzo słodki, w sam raz :)


Zapraszam!

Waniliowy sernik na zimno z musem truskawkowym i cytrynowo-melisowym


Składniki:
  • 450 g twarogu 3 krotnie zmielonego (może być twaróg sernikowy)
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 laski wanilii
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • mały pęczek melisy (użyjemy tylko listki)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżek żelatyny
  • ciepła woda do rozpuszczenia żelatyny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.



Wykonanie:
Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy mleko, cukier i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie miksujemy.


Truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy cukier i  blendujemy na jednolitą masę.




Melisę i sok z cytryny umieszczamy w kolejnym naczyniu i również bardzo dokładnie blendujemy.


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i dodajemy do sera 3 łyżki, do truskawek 3 łyżki i do melisy 1 łyżkę.


Każdą masę dokładnie miksujemy. Mus truskawkowy powinien być bardzo puszysty.


Do 4 naczyń nakładamy kolejno ser, truskawki i melisę.


Mus z melisy możemy nałożyć do naczynia z małą dziurką i wycisnąć 3 okręgi na wierzchu truskawek.




Wykałaczką zrobimy ozdobne wzorki. Najpierw ciągniemy od środka, do zewnątrz, dzieląc nasze okręgi na 4 części, a później, pomiędzy wcześniej zrobionymi, od zewnątrz, do środka. Po każdym zamoczeniu musimy oczyścić wykałaczkę.


Chłodzimy ok. 1,5 godziny w lodówce.


Smacznego!