Leczo

Witam Was!

Dzisiaj pogoda nieco inna, u nas bardzo chłodno, więc taka rozgrzewająca, gorąca i sycąca potrawa będzie w sam raz!


Leczo ma swoje korzenie na Węgrzech, jednak z powodu dodatku cukinii można je porównywać do prowansalskiego ratatouille.

Zapraszam! 

Leczo


Składniki:
  • 3 cukinie (niewielkie, młode)
  • 3 papryki czerwone
  • 7 pomidorów
  • 3 cebule
  • 30 dag kiełbasy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka papryka czerwona, pieprz cayenne
  • olej

Wykonanie:

Rozpoczynamy od pokrojenia kiełbasy w kostkę lub w półkrążki i podsmażenia jej na patelni, na rumiano. 

Następnie cebulę kroimy w piórka, szklimy lekko na oleju, dodajemy pokrojoną drobno paprykę, nieco wody na spód garnka i dusimy, aż oba warzywa będą lekko miękkie.


Cukinię obieramy, jeśli ma duże gniazda nasienne to je wykrawamy. Kroimy warzywo w niewielką kostkę. Dodajemy do garnka.


Pomidory obieramy ze skórki (wystarczy je sparzyć wrzątkiem) i również drobno kroimy, dodajemy kilka minut po cukinii. 




Na koniec dodajemy kiełbasę i dusimy wszystkie składniki razem, aż warzywa będą miękkie.


Odlewamy niewielką ilość powstałego sosu, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki i ponownie dodajemy do garnka, dokładnie mieszając.


Dodajemy również koncentrat i przyprawy. Podajemy z pieczywem.


Smacznego!