Francuska zupa cebulowa

Witam Was!

Przy okazji wypadu do Warszawy na Food Blogger Fest, wybraliśmy się z mężem do Bistro de Paris, restauracji Michela Morana, aby wykorzystać voucher, który wygrałam w konkursie Makro.


O kolacji długo by mówić, być może poświęcę jej oddzielny post, jednak nie mam żadnych zdjęć potraw, nie będzie Wam to przeszkadzać? 


Jednym z dań, które mieliśmy okazję spróbować była francuska zupa cebulowa.


Zupa cebulowa

Szczerze mówiąc jadłam ją po raz pierwszy i oczywiście postanowiłam przygotować ją w domu.

Skorzystałam ze wskazówek Michela i przygotowałam własną wersję, która była równie dobra, a nawet lepsza niż oryginał!


Zapraszam!



Francuska zupa cebulowa


Składniki:
  • 1 kg cebuli
  • 5 łyżek masła
  • 750 ml bulionu
  • 250 ml białego wina
  • kilka łyżek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • ser comte lub gruyère

Wykonanie:

Pracę rozpoczynamy od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka.

W rondlu lub na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy ją na małym ogniu. Cebula powinna zmięknąć, przyrumienić się. Niestety w garnku nasza cebula się nie skarmelizuje.


Do cebuli dodajemy sporo tymianku oraz wino, gotujemy aż większość wina wyparuje. Następnie dodajemy  bulion, przyprawiamy i gotujemy jeszcze 15 minut.


Francuska zupa cebulowa


Zupę przed podaniem posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku (180 st.), aż ser się roztopi i zapiecze.


Francuska zupa cebulowa


Smacznego!