Drugie śniadanie z Fitellą #6 Muffinki truskawkowe z musli


Cześć!

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejny pomysł na kreatywne drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella!


Tym razem padło na muffinki z truskawkami, w końcu sezon truskawkowy się zbliża wielkimi krokami.





Zapraszam!


Poprzednie pomysły znajdziecie tutaj :


#1 Trufle musli 
#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym
#3 Ciasteczka musli
#4 Batoniki musli
#5 Wafelki w czekoladzie i pszennej posypce


Muffinki truskawkowe z musli


Składniki:
  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g masła (roztopione)
  • 50 g Fitella Musli chrupkie truskawkowe
  • 100 g truskawek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 100 g jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Jak to przy muffinkach - składniki suche łączymy w jednej misce, a w drugiej mokre. Stopniowo wsypujemy suche do mokrych i mieszamy.

Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy każdą na 4 części. Łączymy z ciastem.


Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 st.

Smacznego!

Wartości energetyczne i odżywcze w 50 g produktu :

Wartość energetyczna : 225 kcal
Białko : 4,8 g
Węglowodany : 31,0 g
w tym cukry : 9,1 g
Tłuszcz : 8,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 2,6 g
Błonnik : 3,6 g
Sód : 0,08 g