Drugie śniadanie z Fitellą #3 Ciasteczka musli

Witam Was!

Dzisiaj kolejna propozycja smacznego i zdrowego drugiego śniadania z Fitellą!




Tym razem do jego wykonania wykorzystałam Fitella Musli lekkie suszona śliwka, rodzynki, słonecznik.


Dla urozmaicenia dodałam również czekoladowych kropelek (groszków).


Ciasteczka nie są bardzo pracochłonne, aczkolwiek dobrze upiec je wieczorem, żeby rano móc je spakować do pudełka i spałaszować w szkole, na uczelni czy w pracy.


Zapraszam!


Poprzednie wpisy

#1 Trufle musli
#2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym

Ciasteczka musli


Składniki:
  • 4 opakowania Fitella Musli lekkie suszona śliwka, rodzynki, słonecznik (200 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 75 g cukru brązowego
  • 150 g masła (roztopionego)
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 100 g czekoladowych kropelek (groszków)
  • 2 szczypty soli

Wykonanie:
Wykonanie jest bardzo proste.


Musli, mąkę (najpierw 3/4 szklanki), proszek, sodę, cukier, miód i wiórki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy łyżką.


Następnie stopniowo wlewamy ostudzone masło i ciągle mieszamy. 


Dodajemy 2 jajka ciągle mieszając oraz czekoladę. Jeśli ciasto ma wg. Ciebie konsystencję odpowiednią do lepienia z niego ciastek tzn. nie przykleja się bardzo do rąk i jest zbite, nie musisz dodawać pozostałej mąki.


Piekarnik rozgrzewamy do 170 st., blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z ciasta kulki nieco większe niż orzech włoski. Każdą kulkę rozpłaszczamy na dłoni i układamy na blaszce.




Pieczemy ok. 10-15 minut, aż ciasteczka wyrosną i się ładnie zrumienią.


Smacznego!



Wartości odżywcze i energetyczne w 100 g suchego produktu Fitella


Wartość energetyczna : 364 kcal
Białko : 8,4 g
Węglowodany : 64,6 g
w tym cukry : 13,5 g
Tłuszcz : 6,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 1,3 g
Błonnik : 6,9 g
Sód : 0,39 g