Drugie śniadanie z Fitellą #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym

Witam Was!

Dzisiaj kolejna propozycja zdrowego drugiego śniadania z Fitellą!


O akcji, jak również o poprzednim przepisie możecie przeczytać tutaj.


Niedawno pokazywałam Wam dietetyczne babeczki biszkoptowe.


Postanowiłam upiec je w formie blatów biszkoptowych i przełożyć kremem! Nie byle jakim, bo zrobionym z owsianki :-).




Ciekawi?


Zapraszam!


Otrębowy torcik z kremem owsiankowym


Składniki:

  • 50 g mąki z otrębów pszennych i owsianych (w proporcji 1:1, mąkę otrzymacie po zmieleniu otrębów młynkiem lub blenderem) 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 3-5 łyżek mleka 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie Fitella Slim effect Płatki owsiane z mlekiem i truskawkami 
  • cukier puder 
  • kakao

Wykonanie:

Ciasto przygotowujemy w ten sam sposób jak podano przy babeczkach (link wyżej).

Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w niewielkiej foremce, na 3 razy, tak aby powstały nam 3 blaty. Możemy upiec również w dużej foremce i powycinać je z ciasta.

Płatki owsiane przygotowujemy tak jak podano na opakowaniu z tym wyjątkiem, że dodajemy ok. 110 ml wody zamiast 140. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Pierwszy blat smarujemy połową naszego "kremu", nakładamy kolejny i powtarzamy czynność.

Ostatni blat posypujemy cukrem pudrem i robimy ozdobny wzorek z kakao.


Dobrze smakuje schłodzone!

Smacznego!


Wartość odżywcza i energetyczna w 190 g produktu Fitella po przyrządzeniu :

Wartość energetyczna : 173 kcal
Białko : 6,1 g
Węglowodany : 31,9 g
w tym cukry : 10,1 g
Tłuszcz : 2,3 g
w tym kw. tłuszczowe nasycone : 0,5 g
Błonnik : 5,2 g
Sód : 0,3 g