Dietetyczne babeczki biszkoptowe

Witam Was kochani!

Święta, święta i po świętach... jakie macie plany na Sylwestra? :P


Śnieg, zimno, prawie jak po Bożym Narodzeniu, więc pewnie za kilka dni impreza... :-)


A tu jednak nie... jest już kwiecień (plecień) i nam robi psikusy. W każdym razie mam nadzieję, że już wkrótce będzie piękna wiosna.


Tymczasem po świątecznym obżarstwie mam dla Was mało słodkie, otrębowe babeczki biszkoptowe. W sam raz na teraz. Łatwe do przygotowania i zdrowe. 


W sam raz na śniadanie czy też drugie śniadanie :-).




Przepis znalazłam u Kasi i trochę zmodyfikowałam.


Zapraszam!


Dietetyczne babeczki biszkoptowe


Składniki:
  • 100 g mąki z otrębów pszennych i owsianych (w proporcji 1:1, mąkę otrzymacie po zmieleniu otrębów młynkiem lub blenderem)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ciasto przygotowujemy tak jakbyśmy przygotowywali biszkopt.


Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i wciąż ubijamy.


Następnie dodajemy mleko i pozostałe składniki, ciągle miksujemy.


Ciasto powinno być dość lekkie.


Następnie każdą papilotkę wypełniamy ciastem do ok. 3/4 wysokości lub nieco więcej.


Pieczemy 25 minut w 180 st. (do suchego patyczka). Po upieczeniu foremkę upuszczamy na podłogę z ok. 30 cm wysokości, aby nasze babeczki nam nie upadły. Taką praktykę stosuje się również przy biszkopcie.


Babeczki dość szybko schną, więc jeśli chcemy je zjeść następnego dnia, zamknijmy je w szczelnym pojemniku.




Podajemy ze słodkim dżemem, konfiturą, ponieważ babeczki są prawie że w ogóle nie słodkie.


Smacznego!