Chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim i roszponką

Witam Was!

Za oknami wiosna, więc na talerzach też powinno być wiosennie i zielono.


Zatem dzisiaj serwuję Wam chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim, orzeszkami piniowymi i dużą ilością roszponki!




Zapraszam!


Chrupiące chlebki z indykiem, serem kozim i roszponką


Składniki:
  • 160 g mąki pszennej 
  • szczypta soli 
  • 1 małe jajko 
  • 80 ml wody 
  • 400 g piersi z indyka 
  • kilka łyżek masła 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • świeżo zmielona sól 
  • 50 g orzeszków piniowych 
  • kilka plasterków sera koziego 
  • 5 garści roszponki 
  • kilka łyżek płynnego miodu

Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od zrobienia ciasta na chlebki. 


Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na kilka milimetrów grubości, a następnie wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 10 centymetrów. 


Każde kółko nakłuwamy widelcem, umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 200 st., aż chlebki się zarumienią. 


Następnie na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe aż będą lekko rumiane. 


Pierś z indyka myjemy, usuwamy błonki i osuszamy, następnie kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na maśle, aż się zarumieni. 


Na ostudzonych chlebkach układamy roszponkę, następnie pierś z indyka, pokruszone kawałki sera koziego i orzeszki piniowe. 




Całość polewamy niewielką ilością miodu.


Smacznego!