Wielkanocne waniliowe kruche ciasteczka

Witam Was kochani!

Wczoraj pokazałam Wam urocze wielkanocne babeczki, więc dzisiaj pora na wielkanocne kruche ciasteczka!




Ciasto kruche banalne do przygotowania, a tworzenie ciasteczek - sama przyjemność!


Zapraszam!


Wielkanocne waniliowe kruche ciasteczka


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 125 g masła (raczej o temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko
  • 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy, wtedy użyjcie mniej cukru pudru)


  • kakao
  • barwniki spożywcze

Wykonanie:
Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyciągamy z niej ziarenka za pomocą noża.


Ziarenka mieszamy dokładnie z cukrem. Mąkę przesiewamy do naczynia, w którym zmieszczą się również inne składniki, dodajemy posiekane masło.


Masło i mąkę rozcieramy palcami, aż powstaną grudki, wtedy dodajemy jajko oraz cukier.


Wyrabiamy ciasto, aż połączą się składniki, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Może również poleżeć dłużej, ja użyłam połowy, a drugą połowę następnego dnia.


Ciasto wałkujemy na kilka mm (3-4 mm), wycinamy ciasteczka i pieczemy w 180 st. ok. 10-15 minut.


Jeśli chcemy uzyskać kolorowe ciasteczka - szczyptę barwnika rozpuszczamy w kropli alkoholu i dodajemy do ciasta. Dokładnie wyrabiamy.


Możemy również masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać kakao i stworzyć dwukolorowe baranki.




Podstawę zrobiłam foremką w kształcie kwiatka, a pyszczek fragmentem foremki o kształcie serca.


Rogi powstały z ruloników ciasta.


Przed nałożeniem kolejnych części ciasteczka, ciasto lepiej zwilżyć pędzelkiem zamoczonym w wodzie.




Oczka zróbcie na końcu za pomocą wykałaczki.


Aby urozmaicić smak ciasteczek, można dodać do nich startej skórki z cytryny.


Życzę miłej zabawy i smacznego!