Wielkanocne babeczki

Cześć!

Dzisiaj chciałabym Was zaprosić do przygotowania babeczek wielkanocnych!




Z zajączkami, kurczaczkami, pisankami, zieloną trawką i kwiatuszkami!


Na pewno przywołają wiosnę!


Ciasto i krem przygotujecie niezwykle łatwo, a dekorowanie będzie wielką frajdą zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci :-)


Wszystkie artykuły dekoracyjne od papilotek, przez barwniki, posypki, aż po wykrawaczki i tylki do szprycy znajdziecie w sklepie Beetlebits.


Wszystkie artykuły możecie również zobaczyć na własne oczy w ich sklepie stacjonarnym w Krakowie. 




Nawet są u nich moje babeczki! :-)




Zapraszam!


Wielkanocne babeczki


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 120 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Krem:
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 200 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • zielony barwnik spożywczy


  • cukrowa masa plastyczna
  • barwniki spożywcze
  • posypka cukrowa w kształcie kwiatów

Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od upieczenia babeczek.


Masło ucieramy razem z cukrem, na puszystą masę, aby trwało to krócej możemy się wspomóc mikserem. Następnie dodajemy mleko i jajka i dalej ucieramy.


Do oddzielnego naczynia przesiewamy mąkę i proszek.


Do mokrych składników stopniowo dodajemy składniki suche, mieszamy je dokładnie mikserem bądź trzepaczką. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu.


Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy ok. 25 minut w 180 st.


Po upieczeniu dokładnie je studzimy.




W czasie pieczenia możemy zająć się masą cukrową. Jeśli mamy ją już kolorową, po prostu ją wałkujemy na ok. 2 mm grubości i wycinaczkami wycinamy nasze wielkanocne motywy. Jeśli mamy białą masę, dodajemy szczyptę barwnika i dokładnie wyrabiamy.


Jeśli masa delikatnie się kruszy, wystarczy ją rozgrzać dłońmi i dokładnie wyrobić.




Następnie przygotujmy nasz krem. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.


Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła. Kiedy osiągnie konsystencję gęstego budyniu, zestawiamy z ognia i dokładnie studzimy. Masa musi być zimna.


Masło podobnie jak przy cieście, ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy aromat, barwnik i powoli, po łyżce dodajemy krem mączny, ciągle miksując. 


Masa musi być całkiem gładka, może to potrwać kilka minut.




Babeczki dekorujemy tak, aby krem imitował trawę. Figurki podpieramy większą ilością kremu za nią, a kwiatki rozsypujemy tak, aby wydawało się, że zwierzak siedzi na łące.


Smacznego!