Domowy zakwas na żurek

Cześć!

Mimo śniegu za oknami... święta wielkanocne są już tuż tuż, więc warto pomyśleć o świątecznym menu.


Danie, które gości w wielu domach w czasie świąt, to bez wątpienia żurek.



Zakwas na żurek
Ale czy warto go zrobić z torebki lub gotowego zakwasu w butelce? Chyba nie... :-)

Gorąco zachęcam Was do nastawienia własnego, domowego zakwasu na żurek!


Można go zrobić na wiele sposobów - z mąki razowej, żytniej, nawet z płatków owsianych i właśnie zakwas, który Wam proponuję jest zrobiony z płatków.


Domowy zakwas na żurek

Składniki:
  • 1 l przegotowanej wody (letniej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych (ja użyłam pół na pół zwykłych i błyskawicznych)
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • piętka chleba na zakwasie (koniecznie na zakwasie!)

Wykonanie:

Do słoika wysypujemy mąkę, płatki, zalewamy wodą i mieszamy dokładnie.


Dodajemy przyprawy i czosnek oraz porwaną na mniejsze części piętkę chleba.


Zakwas przykrywamy talerzykiem, bądź gazą. Ja go wlałam do słoika wekowego, jednak nie zakładałam gumki na zakrętkę, tak aby do środka dochodziło powietrze. Odstawiamy go na około 5 dni, w ciepłe miejsce. U mnie stał w niedalekiej odległości od grzejnika.


Zakwas powinien się rozwarstwić, mieć przyjemny zapach i kwaskowy smak. Jak dla mnie zapach jest porównywalny do kiszonych ogórków :-). Na koniec można go przecedzić z płatków i kawałków chleba.


Z takiego zakwasu ugotujemy delikatny, ale bardzo smaczny żurek dla około 4 osób.


To kto z Was w tym roku zdecyduje się zrobić zakwas samodzielnie? :-)


PS: proponuję zrobić jeszcze przed świętami próbę, ponieważ mój pierwszy zakwas, nie wiedzieć czemu, nie wyszedł dobry, dopiero za drugim podejściem się udało.


Na zdjęciu poniżej zakwas po 5 dniach.