Czekoladowo-pomarańczowa pascha wielkanocna

Cześć!

Jak tam świąteczne obżarstwo? :-)


Dzisiaj chciałabym pokazać Wam paschę jaką przygotowałam na te Święta.




Wcześniej pokazywałam Wam waniliową z bakaliami, dzisiaj pora na czekoladową z nutką pomarańczy.


Pascha jest wyborna, ma konsystencję dobrych lodów czekoladowych.


Może latem wykonam ją znowu i lekko zamrożę? Sądzę, że to bardzo dobry pomysł!


A tymczasem zapraszam Was do zapoznania się z przepisem, może akurat macie składniki pod ręką?


Możecie użyć gotowego twarogu 3krotnie zmielonego.


Czekoladowo-pomarańczowa pascha wielkanocna


Składniki:

Ser:
  • 1 l mleka
  • 3 jajka (duże)
  • 330 ml śmietany (kwaśnej)
  • pół laski wanilii

  • 125 g masła (miękkiego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (na drobnych oczkach)
  • 100 g czekolady gorzkiej (roztopiona i lekko ostudzona)


  • wiórki czekolady 
  • plasterki pomarańczy 

Wykonanie:
Ser przygotowujemy dokładnie w ten sam sposób tak TUTAJ


Następnie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę i po łyżce dodajemy nasz ser, ciągle miksując aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy skórkę i stopniowo wlewamy czekoladę. 


Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy do niej więcej cukru pudru. 


Wybieramy naczynia w jakich będziemy przygotowywać paschę. 


Ja wybrałam 2 średniej wielkości miseczki szklane. 


Każde naczynie wykładamy podwójną warstwą gazy, wkładamy nasz ser, dokładnie dociskamy i wiążemy gazę. 




Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kolejną noc, aczkolwiek wystarczy kilka godzin aby masa lekko stężała. 


Przed podaniem wyciągamy z foremki i usuwamy gazę, wierzch dekorujemy plasterkiem pomarańczy i wiórkami czekoladowymi. 


Smacznego!