Babka piaskowa z cytryną i tymiankiem

Witam Was!

Dalej zostajemy w klimatach wielkanocnych słodkości :-).


Moja dzisiejsza propozycja to wielkanocna babka piaskowa z dodatkiem dużej ilości cytryny i z... tymiankiem!





Niecodzienne połączenie, ale bardzo smaczne!


Zapraszam!


Babka piaskowa z cytryną i tymiankiem


Składniki:
  • 125 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego (po przepis klik tutaj)
  • 3 jajka (duże)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn (na drobnych oczkach)
  • 2 duże garści świeżego tymianku (do ciasta wrzucamy same listki)

Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od utarcia miękkiego masła z cukrem, na puszystą masę. Możemy to zrobić za pomocą miksera.


Ciągle ucierając dodajemy kolejne żółtka, a następnie przesiane mąki i proszek do pieczenia.


Białka ubijamy na sztywną pianę, można z dodatkiem szczypty soli, a następnie powoli i delikatnie (najlepiej łyżką), mieszamy z naszym ciastem, tak aby piana całkiem nam nie opadła.


Na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny oraz tymianek (listki ściągamy pewnym ruchem z łodyżki) i dokładnie mieszamy z ciastem.




Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 180 st. Do suchego patyczka.


Na zdjęciach babka upieczona z połowy składników.


Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować, jednak bez takich dodatków jest równie smaczne.


Smacznego!