niedziela, 31 marca 2013

Czekoladowo-pomarańczowa pascha wielkanocna

Cześć!

Jak tam świąteczne obżarstwo? :-)


Dzisiaj chciałabym pokazać Wam paschę jaką przygotowałam na te Święta.




Wcześniej pokazywałam Wam waniliową z bakaliami, dzisiaj pora na czekoladową z nutką pomarańczy.


Pascha jest wyborna, ma konsystencję dobrych lodów czekoladowych.


Może latem wykonam ją znowu i lekko zamrożę? Sądzę, że to bardzo dobry pomysł!


A tymczasem zapraszam Was do zapoznania się z przepisem, może akurat macie składniki pod ręką?


Możecie użyć gotowego twarogu 3krotnie zmielonego.


sobota, 30 marca 2013

Życzenia Wielkanocne


I jeszcze raz życzenia Wielkanocne. Tym razem na blogu i w nieco innej formie niż dotychczas.






Życzą,
Ada i Mateusz

Szynka pieczona w miodzie

Cześć!

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na wyborną szynkę w miodzie, którą znalazłam w 2 numerze KUKBUK'a.




Szynka jest aromatyczna i bardzo smaczna!


Idealnie wkomponuje się na świątecznym wielkanocnym stole.


Ja Wam ją gorąco polecam :-).


Dodam, że to pierwsza tego typu szynka, którą samodzielnie upiekłam.


Zapraszam!


piątek, 29 marca 2013

Farbowanie jajek naturalnymi barwnikami

Cześć!

Jutro Wielka Sobota i jutro każdy z Was będzie pędzić z koszyczkiem kolorowych pisanek ;-).


W ostatnim tygodniu po Internecie krążyło wiele zdjęć obrazujących farbowanie jajek naturalnymi barwnikami... postanowiłam sprawdzić kilka z nich.



czwartek, 28 marca 2013

Ucierane ciasto na baranka

Witam Was!

Kto ma formę na baranka ręka w górę! :-)




Ja mam taką ciężką, wielką formę, nie to co teraz jest dostępne w sklepach :-)


Nie żebym uważała, że te są gorsze, jednak wolę bardziej masywniejsze i wyglądające stabilnie formy.


Zawsze piekłam w niej drożdżowego baranka, jednak w tym roku zdecydowałam się na ucieranego, w końcu co szkodzi spróbować? 


Bałam się, że nie wyrośnie, że będzie zakalec, ale nic takiego się nie stało!


Zapraszam!


Wiosenny omlet

Cześć!

Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny wiosenny omlet, który swoją pierzynką z kiełków zachwyci każde podniebienie!


Omlety robi się niesłychanie prosto, efekt jest zadowalający, jak również sycący.

Dzisiaj zaproponuję Wam wersję z boczkiem i kiełkami rzodkiewki.

Inny omlet, który jest już na blogu znajdziecie tutaj.

Zapraszam!

środa, 27 marca 2013

Śledź z miodem i cytryną

Witam ponownie! :-)

Dzisiaj tak jak obiecałam drugi przepis, żeby zdążyć ze wszystkimi przed Świętami!


Ostatnio było bardzo słodko, zatem dzisiaj propozycja śledzika z niewielką ilością miodu i cytryny.


Bardzo smaczne połączenie, zachęcam do wypróbowania! :-)




Zapraszam!


Zachęcam Was również do przejrzenia innych wielkanocnych propozycji w zakładce Wielkanoc.



Waniliowa pascha wielkanocna

Cześć!

Pascha czyli potrawa wielkanocna, która się bardzo zakorzeniła w naszej kulturze i zwyczajach wielkanocnych.




Ten słodki deser przybył do nas z okolic Rosji i Ukrainy.


Jak pewnie większość z Was wie, jest przyrządzana na bazie białego sera, jajek, śmietany i bakalii. 


Ja mogę się pochwalić, że przepis, który widzicie poniżej to była moja pierwsza próba zrobienia tego deseru, postanowiłam, że zrobię ją od początku, czyli od samego mleka (mleka nie robiłam :D). Nie skorzystałam z opcji kupienia gotowego sera w sklepie.


Trochę więcej pracy włożyłam w nią, ale efekt jest bardzo zadowalający i Was również gorąco zachęcam do zrobienia jej!


Tylko pamiętajcie, potrzebujecie dwóch dni na zrobienie jej :-).


Zapraszam!


poniedziałek, 25 marca 2013

Wielkanocne jajeczne cake pops

Cześć!

Robiliście już kiedyś cake pops?




Ja nie robiłam nigdy, aż do tego dnia, gdy zaświtał mi w głowie pewien pomysł :-).


Takie słodycze na patyku robi się niezwykle łatwo, potrzeba tylko trochę ciasta, np. babki piaskowej czy też biszkoptu, serek, czekoladę i posypkę i można się zabierać do pracy!


Polecam zrobić je razem z dziećmi, bo będzie to dla nich fajna zabawa :-).


Zapraszam!


niedziela, 24 marca 2013

Babka piaskowa z cytryną i tymiankiem

Witam Was!

Dalej zostajemy w klimatach wielkanocnych słodkości :-).


Moja dzisiejsza propozycja to wielkanocna babka piaskowa z dodatkiem dużej ilości cytryny i z... tymiankiem!





Niecodzienne połączenie, ale bardzo smaczne!


Zapraszam!


sobota, 23 marca 2013

Wielkanocne waniliowe kruche ciasteczka

Witam Was kochani!

Wczoraj pokazałam Wam urocze wielkanocne babeczki, więc dzisiaj pora na wielkanocne kruche ciasteczka!




Ciasto kruche banalne do przygotowania, a tworzenie ciasteczek - sama przyjemność!


Zapraszam!


piątek, 22 marca 2013

Wielkanocne babeczki

Cześć!

Dzisiaj chciałabym Was zaprosić do przygotowania babeczek wielkanocnych!




Z zajączkami, kurczaczkami, pisankami, zieloną trawką i kwiatuszkami!


Na pewno przywołają wiosnę!


Ciasto i krem przygotujecie niezwykle łatwo, a dekorowanie będzie wielką frajdą zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci :-)


Wszystkie artykuły dekoracyjne od papilotek, przez barwniki, posypki, aż po wykrawaczki i tylki do szprycy znajdziecie w sklepie Beetlebits.


Wszystkie artykuły możecie również zobaczyć na własne oczy w ich sklepie stacjonarnym w Krakowie. 




Nawet są u nich moje babeczki! :-)




Zapraszam!


czwartek, 21 marca 2013

ODKRYJ SMAKI KUCHNI ŚLĄSKIEJ - warsztaty kulinarne WSP SPOŁEM

Cześć!

W sobotę 16.03.2012 mieliśmy okazję uczestniczyć już w drugich warsztatach z cyklu "Regiony dobrego smaku" organizowanych przez WSP Społem.


O poprzednich możecie poczytać TUTAJ.


Tym razem udaliśmy się do Katowic do Chaty z Zalipia, aby nauczyć się robić wodzionkę, kluski śląskie i szpajzę cytrynową.



wtorek, 19 marca 2013

Domowy zakwas na żurek

Cześć!

Mimo śniegu za oknami... święta wielkanocne są już tuż tuż, więc warto pomyśleć o świątecznym menu.


Danie, które gości w wielu domach w czasie świąt, to bez wątpienia żurek.



Zakwas na żurek
Ale czy warto go zrobić z torebki lub gotowego zakwasu w butelce? Chyba nie... :-)

Gorąco zachęcam Was do nastawienia własnego, domowego zakwasu na żurek!


Można go zrobić na wiele sposobów - z mąki razowej, żytniej, nawet z płatków owsianych i właśnie zakwas, który Wam proponuję jest zrobiony z płatków.


sobota, 16 marca 2013

Marchewkowe cupcakes z kremem ananasowym i kwiatami z ananasa

Witam Was!

Tak! Marchewka, a jak marchewka to... pewnie było spotkanie Geek Girls Carrots!


Już 3 raz przygotowywałam poczęstunek na spotkanie krakowskich Karotek.


Co przygotowałam poprzednio?

Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem, a całość udekorowałam kwiatami zrobionymi również z ananasa.


Musiało być pysznie prawda? I tak właśnie było!

Zapraszam!

piątek, 15 marca 2013

Zielone babeczki szpinakowe na Św. Patryka

Cześć!

Dzień Świętego Patryka to tradycyjne święto obchodzone 17 marca w Irlandii.


Dlaczego właśnie tam? Św. Patryk jest ich patronem.


A dlaczego wszystko musi być zielone? :-) 


Zielony kolor jest ich narodowym kolorem, nawiązuje do zielonych, trawiastych łąk, które możemy tam spotkać.


Głównym motywem, prócz koloru jest również koniczynka. Podobno Św. Patryk wykorzystał ją, aby wytłumaczyć Irlandczykom czym jest Trójca Święta - 3 osoby boskie w jednym Bogu.




Jak widzicie na zdjęciach - zrobiłam trawiasto zielone babeczki, a na każdej z nich widzicie tęczę, która też się pojawia wśród świątecznych motywów.


Babeczki polecam nie tylko na to święto, również jest to bardzo dobry sposób na... przemycenie szpinaku, jeśli go ktoś nie lubi!


Przepis znalazłam u Gosi z Trochę innej cukierni.


Zapraszam!


wtorek, 12 marca 2013

Pierś z kurczaka po hawajsku z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą sałatką

Cześć!

Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.


Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-)


Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna.




Zapraszam!


niedziela, 10 marca 2013

Koktajl z bananów i masła orzechowego

Cześć!

Dzisiaj krótko, ale treściwie :-)




Wiem, że są tutaj fani i bananów i masła orzechowego... już kiedyś Wam proponowałam muffiny z tymi dwoma składnikami, więc dzisiaj przyszła pora na sycący koktajl !


Zapraszam!


sobota, 9 marca 2013

Dietetyczne cantuccini (biscotti)

Witam Was!

Cantucci, cantuccini, biscotti di Prato - czyli włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii (z miasta Prato).




Idealnie smakują z kawą.


Można je upiec z różnymi dodatkami jednak najpopularniejsze są migdały i skórka z cytrusów czy to cytryn, czy pomarańczy.


Co w nich szczególnego? Pieczemy je dwukrotnie, końcowy efekt przypomina znane przez nas sucharki, jednak ich nie uświadczymy z tak pysznymi dodatkami :-)


Sama nazwa "biscotti" pochodzi prawdopodobnie od "biscoctus" czyli podwójnie pieczony :-).


Ciasteczka upiekłyśmy razem z Beatą Z pamiętnika dietetyka :-). Miło jest przenosić wirtualne znajomości do realnego świata, właśnie owe ciasteczka są owocem naszego pierwszego spotkania i na pewno nie ostatniego. Rozmowy są tym bardziej przyjemne, kiedy ma się wspólne tematy do nich :-).


Przepis z bloga Pieprz czy Wanilia trochę zmodyfikowałyśmy, aby był w nim dietetyczny akcent.


Zapraszam!


czwartek, 7 marca 2013

Sałatka z brukselką

Witam Was!

Brassica oleracea gemmifera - brzmi dziwacznie? Chyba tak, aczkolwiek pod tą nazwą kryje się znienawidzona przez dzieciaki i wielką grupę dorosłych... brukselka (kapusta brukselska).




Swoim wyglądem przypomina miniaturowe kapusty i tak właśnie jest, ponieważ brukselka jest bardzo blisko spokrewniona z kapustą, brokułem, kalarepą, jarmużem.


Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą, a moim zdaniem nie zasłużyła sobie na nienawiść!


Głównym błędem popełnianym przy jej przygotowywaniu jest długie gotowanie, tymczasem powinna ona być lekko ugotowana, al dente.


Dzięki długiemu gotowaniu brukselka traci całe zdrowie, zawarte w sobie - a jest istną kopalnią witamin! Dodatkowo jest też bardzo nisko kaloryczna.


Widzieliście kiedyś jak wygląda brukselka jeszcze przed zebraniem? :-)



Źródło Wikipedia.

Przepis podpatrzony w "Ulubione warzywa Pana Wilkinsona".



środa, 6 marca 2013

Toscakaka

Cześć!

Toscakaka czyli skandynawskie ciasto ucierane z migdałami i słonym karmelem!




To ciasto zawładnęło moim sercem i jest (na chwilę obecną :-) ) na 1 miejscu wśród moich ulubionych ciast!


Delikatne i wilgotne ucierane ciasto, a na wierzchu migdały w karmelu, mmmm... niebo w gębie!


Z powodzeniem migdały możecie zastąpić np. orzechami włoskimi - taką wersję też już robiłam i kilka osób może potwierdzić, że jest równie wyborna jak oryginał!


Zapraszam!


poniedziałek, 4 marca 2013

Czekoladowy krem z awokado

Cześć!

Ahuacatl czyli "leśne masło".


"Cudowny owoc" według Majów i Azteków. To im zawdzięcza swoją nazwę, którą można przetłumaczyć jako "drzewo z jajami/jądrami" :-) Owoce awokado zwisają z gałęzi drzewa, stąd też takie skojarzenie z męską anatomią :-)


Uprawiane od ponad 1000 lat.




Awokado - składnik wielu potraw, coraz bardziej doceniane w naszych kuchniach.


Można je kupić cały rok, dzięki różnym porom zbiorów poszczególnych odmian.


Awokado najbardziej zadziwia dużą zawartością tłuszczu, jednak są to tłuszcze jak najbardziej zdrowe i cenne, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto zawiera dużo witamin z grupy B, witaminę E oraz kilka składników mineralnych.


Co powinniśmy wiedzieć, aby zjeść smaczne awokado?



  • Owoc powinien być dojrzały czyli lekko miękki, po naciśnięciu palcem powinien się nieznacznie odkształcać. Niedojrzały owoc będzie gorzki i mdły.
  • Kupiłeś awokado twarde jak skała? Włóż je do papierowej torebki, już po 1-2 dniach może dojrzeć. Zbyt dojrzałe awokado będzie mieć dość nieapetyczny, ciemny miąższ, więc trzeba być ostrożnym. Czy awokado jest jeszcze dobre możemy sprawdzić odrywając szypułkę, powinien się pod nią kryć zielony miąższ.
  • Jak obrać awokado? Rozpoczynamy od przecięcia owocu naokoło pestki, zaczynamy od węższej części i ciągniemy nóż przez cały owoc. Rozkręcamy go na bok, w jednej części pozostaje pestka - usuwamy ją nożem, wbijamy go w pestkę, przekręcamy i usuwamy. Miąższ oddzielamy od skórki po prostu za pomocą łyżki.
  • Co możemy zrobić z awokado? Oprócz guacamole, możemy je wykorzystać jak masło, smarując nim kanapki, dodać do ulubionego koktajlu, zrobić majonez lub właśnie, krem czekoladowy.

Krem czekoladowy do złudzenia przypominający Nutellę®!


Jeśli się nie powstrzymasz, to zjesz całą porcję od razu :D


Zapraszam!


Pomysł podpatrzony u Olgi Smile.


niedziela, 3 marca 2013

Sałatka pachnąca Sycylią

Witam Was kochani!

Dzisiaj ze zdjęcia spogląda na Was sycylijskie słońce, czujecie jego ciepło? :)




Oba składniki pysznej sałatki pochodzą z Sycylii i przyjechały do Polski kilka dni temu.


Fenkuł i pomarańcza Tarocco.


Fenkuł, czyli po prostu koper włoski.


Wydaje mi się, że koper włoski nie jest doceniany w naszych kuchniach... Nie widuję często przepisów z jego użyciem.


Nie wiecie co tracicie :) Chociaż z drugiej strony nie każdy lubi smak anyżu, a właśnie taki smak poczujecie jedząc go. Jest przyjemnie aromatyczny, słodkawy, jak również lekko piekący, jak anyż.


Na początku był uprawiany tylko do celów leczniczych.


W mitologii greckiej nawet znajdziemy informację, że Prometeusz, kiedy wykradł ogień Zeusowi schował go w łodydze tego warzywa!


Z kolei Piliniusz Starszy w swoim dziele "Historia naturalna" wymienił około 20 dolegliwości na które lekiem był właśnie fenkuł.


Główną właściwością, wykorzystywaną przez nas nawet teraz jest wspomaganie trawienia, zmniejszanie apetytu.


Fenkuł jak również anyż zawierają anetol- związek chemiczny odpowiadający za ich zapach. Substancja ta może być wykorzystywana do produkcji parametoksyamfetaminy. 


Jak go zjeść? Na surowo, upieczonego, ba! nawet znalazłam przepis na mrożonego, jako dodatek do deserów! Ma wielki potencjał :)


piątek, 1 marca 2013

Mocktail orzeźwiający z mango i ogórkiem

Cześć!

Dzisiaj wpis z okazji konkursu organizowanego przez PepsiCo :)


Konkurs polegał na stworzeniu bezalkoholowego drinka na bazie napoju z oferty PepsiCo.




Ja wybrałam 7up o smaku cytryny i limonki.


Zapraszam!