Muffiny brownie z Coca Colą i sosem cherry

Cześć! 

Tak tak... w końcu zgłosiłam się do Bloger Chefa :) 


Nie wiem czy cokolwiek z tego wyjdzie, ale warto chyba spróbować, prawda? 


Tematem tego półfinału była kuchnia obu Ameryk. 


Długo zwlekałam, myślałam, kombinowałam, aż w końcu padło na pewne dwa dania...


Jednym z nich są te muffinki, które właśnie Wam prezentuję. 




Jak się podobają? 



Muffiny brownie z Coca Colą i sosem cherry 


Składniki:

Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru białego 
  • 50 ml oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
  • 75 ml Coca Coli 
  • 1 jajko (rozmiar L) 
  • 1 łyżka wiśniówki 
Sos:
  • 225 g wiśni bez pestek (mrożone lub świeże) 
  • 3 łyżki cukru białego 
  • 3 łyżki wiśniówki 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • przegotowana woda (gdyby sos był zbyt gęsty) 

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (dolna grzałka). 

Pracę rozpoczynamy od odmierzenia mąki, kakao i proszku do pieczenia oraz następnie przesiania go do naczynia przeznaczonego na suche składniki. 


W drugim naczyniu mieszamy olej, jajko, coca colę oraz wiśniówkę. 


Suche składniki stopniowo wsypujemy do mokrych i mieszamy łyżką, bądź trzepaczką, do połączenia się składników. 


Ciasto rozkładamy równomiernie do silikonowych foremek na muffiny, do 3/4 wysokości. Z podanych proporcji otrzymamy ok. 6-7 muffinek. 


Pieczemy do suchego patyczka (ok. 20 minut) , pod koniec pieczenia rozgrzewamy górną grzałkę i je dopiekamy z wierzchu. 


W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku umieszczamy wiśnie, 3 łyżki cukru i 3 łyżki wiśniówki. 


Gotujemy na małym ogniu, aż wiśnie puszczą sok i staną się miękkie. 


Wtedy odlewamy sos do miseczki, dodajemy skrobię, dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do rondelka. Chwilę podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. 


Gdyby był zbyt gęsty dodajemy do niego małe objętości wody i ponownie mieszamy. 




Gotowe muffiny wyciągamy z foremek, a przyrządem do wydrążania muffinek wydrążamy je w środku. W powstały otwór wlewamy sos wiśniowy, a całą muffinkę polewamy 2 łyżkami sosu. 


Podajemy ciepłe lub schłodzone. 


Smacznego!