czwartek, 28 lutego 2013

Muffiny brownie z Coca Colą i sosem cherry

Cześć! 

Tak tak... w końcu zgłosiłam się do Bloger Chefa :) 


Nie wiem czy cokolwiek z tego wyjdzie, ale warto chyba spróbować, prawda? 


Tematem tego półfinału była kuchnia obu Ameryk. 


Długo zwlekałam, myślałam, kombinowałam, aż w końcu padło na pewne dwa dania...


Jednym z nich są te muffinki, które właśnie Wam prezentuję. 




Jak się podobają? 



wtorek, 26 lutego 2013

Funfetti cupcakes

Cześć!



Wiecie czym są funfetti cakes? 


Są to ciasta z dodatkiem kolorowej posypki, którą zazwyczaj używa się do dekoracji zewnętrznej :)


Można dodawać jej do ciast, babeczek, serników.




Kilka rad - najlepiej dodawać dużą posypkę, ta najdrobniejsza się nie sprawdzi, a przynajmniej u mnie się nie sprawdziła.


Przepis na ciasto, który wykorzystałam znajdziecie TUTAJ.


Dodałam do ciasta ok. 50 g posypki cukrowej. Można dać zdecydowanie więcej :).




Babeczki wydrążyłam w środku i napełniłam i udekorowałam bitą śmietaną.


Smacznego!


poniedziałek, 25 lutego 2013

Cebulka na ból gardła

Cześć!

Korzystając, że jeszcze okres zimowy, raz cieplej, wiosennie, raz atak śniegu i zimna, to łatwo o przeziębienie.


A na przeziębienie najlepsze są domowe sposoby!




Pamiętam z dzieciństwa, jak Mama i Babcia przygotowywały mi sok z cebuli i buraka.


Wydrążały środek, wsypywały nieco cukru i stawiały na piecu, takim prawdziwym :)


Do tej pory pamiętam ten smak!


Obok tych specjałów była również przygotowywana cebulka.


Ot taka niby zwykła, a pomagała na ból gardła :).


Zapraszam!


sobota, 23 lutego 2013

Ażurowe naleśniki

Witam Was!

Jakiś czas temu prezentowałam Wam te naleśniki na facebookowym profilu Pora (tak tak, warto polubić, czasem pojawiają się tam rzeczy, których tu nie zobaczycie :D)




czwartek, 21 lutego 2013

Mango lassi

Cześć!

Lassi jest tradycyjnym jogurtowym napojem. 


Pochodzi on z Punjabu - regionu na pograniczu Indii i Pakistanu. 


Tradycyjne lassi zawiera zmieszany ze sobą jogurt, wodę i przyprawy (cząber, kumin, cynamon, imbir czy sól). 


Słodka wersja lassi zawiera, zamiast przypraw, cukier bądź miód i owoce np. mango.





Tym razem zdjęcie tylko jedno. Dlaczego? Spójrzcie na koniec postu :)


Zapraszam!

Inspirowane przepisem z Kwestii Smaku.


środa, 20 lutego 2013

Delikatny pasztet z wątróbki

Witam Was!

Już za kilka dni w kioskach znajdziemy drugi numer Kukbuka, zatem chciałam Wam jeszcze zaprezentować przepis z poprzedniego numeru.




Danie, na które przepis znajdziecie poniżej należy do "Zakrapianego menu" autorstwa Moniki z bloga Gotuje bo lubi.


Jak widzicie po jego nazwie, znajduje się w nim wątróbka, ale mam nadzieję, że Was to nie zrazi!


Pasztet jest delikatny i wyborny. W sam raz dla fanów wątróbki, jak również dla osób, które może dzięki niemu się do niej przekonają?


Zapraszam!


wtorek, 19 lutego 2013

Fasolka po bretońsku

Cześć!

Czy wiecie, że fasola została sprowadzona w XVI wieku do Europy przez hiszpańskich i portugalskich konkwistadorów?




Istnieje wiele przepisów z fasolą, ale z pewnością najbardziej znana jest bretońska wersja. 


Fasolka po bretońsku jest tradycyjnym brytyjskim daniem podawanym najczęściej do śniadania. 


Mimo swojego "zagranicznego" pochodzenia, bardzo często gości w na naszych stołach.


Jest to idealne danie, na taką pogodę. Jest rozgrzewające i sycące.


Tradycyjnie - przepis pochodzi z "Elementarza gotowania". Nieco zmodyfikowany przeze mnie.


Zapraszam!


niedziela, 17 lutego 2013

Brownie w pomarańczy

Cześć!

Od kilku dni w kioskach możemy znaleźć najnowszy numer Magazynu Smak.


Czym Smak wyróżnia się na tle innych czasopism? Jest wydrukowany na grubym, charakterystycznie pachnącym papierze - lubię ten zapach.


Znajdziecie tu wiele wywiadów, ciekawych tekstów, ciekawostek i oczywiście przepisy, których w tym numerze jest ponad 40.




Jak zwykle, pierwsze co zrobiłam, to zapoznałam się z owymi przepisami znajdującymi się w środku.


Jeden do tego stopnia mnie zainteresował, że chciałam go zrobić jak najszybciej.


I tak oto brownie w pomarańczy było naszym dzisiejszym poobiednim deserem.


Ciasto jest pyszne, przez fakt pieczenia go wewnątrz pomarańczy!


Mimo, że nie dodawaliśmy do niego żadnego pomarańczowego składnika, ciasto jest pysznie pomarańczowe i wilgotne. Dodatkowo bardzo sycące. Wbrew moim obawom, pięknie urosło i wypełniło cały owoc.


Zapraszam!



sobota, 16 lutego 2013

Tradycyjne rozetki

Cześć!

Dzisiaj chciałabym przypomnieć Wam smak dzieciństwa...




Kto pamięta te smażone ciasteczka ze swoich rodzinnych domów?


Mam nadzieję, że wielu z Was podniesie rękę :)


Zatem biegnijcie poszukać przyrządu do rozetek i zabierajcie się do pracy, bo przygotowanie ich jest banalne :)




Z ciekawostek - rozetki są tradycyjnymi szwedzkimi ciasteczkami, które robi się w okolicach Bożego Narodzenia :)


Przepis znalazłam na Moich Wypiekach.


Zapraszam!



wtorek, 12 lutego 2013

Walentynkowy tort malinowy

Witam Was!

Walentynki już za kilka dni.


Dla zapominalskich - tak, w TEN CZWARTEK! :)


Kilka propozycji na walentynkowe desery już Wam pokazałam, znajdziecie je TUTAJ.


Dzisiaj z kolei mam dla Was tort.




Foremkę w kształcie serca mam już od dłuższego czasu, ale przeważnie używam ją właśnie w okresie walentynkowym, będę się starać to zmienić :) 


W końcu zakochani mają Walentynki codziennie :D


Tort mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i część z Was przygotuje go w prezencie dla swojej drugiej połówki, a być może razem go przygotujecie? Wspólne gotowanie zbliża ludzi :)


Zapraszam!


Przepis na biszkopt(lekko zmodyfikowany) pochodzi z Moich Wypieków.



niedziela, 10 lutego 2013

Sernik walentynkowy

Cześć!

Czy wiecie jaka firma produkuje tyle czegoś pysznego do jedzenia, że w ciągu roku wyprodukowanymi słoikami można okrążyć Ziemię 1,4 razy? 




Nie macie jeszcze pomysłu? 


To macie tu kilka wskazówek...


Ten pyszny krem jest produkowany od 1940 roku. 


Można go kupić prawie na całym świecie. 


Głównymi składnikami jest czekolada i orzechy laskowe. 


Firma pochodzi z Włoch.


Teraz pewnie nie macie już żadnych wątpliwości, że chodzi o markę Nutella®!


Ten pyszny sernik z dodatkiem tego słynnego kremu czekoladowo-orzechowego, który polecam Wam przygotować na Walentynki jest pyszny i mega kremowy!


Nigdy nie zrobiłam, ani tym bardziej nie jadłam tak kremowego sernika.


W smaku nie odnajdziemy klasycznego smaku Nutelli®, ponieważ nieco ginie w połączeniu z serem, bardziej przypomina kremowy deser Monte®, który również jest wyborny!


Przepis znalazłam u Cukrowej Wróżki.


Zapraszam!


sobota, 9 lutego 2013

Domowe obwarzanki


Cześć!

Czy wiecie, że tradycja wypiekania Krakowskich Obwarzanków sięga kilka wieków wstecz?



Pierwsza zapisana wzmianka była wydana przez księcia Bolesława Wstydliwego.


Skąd taka nazwa? Wzięła się od jednego z etapów procesu wykonywania obwarzanków - od ważenia, czyli gotowania. 


Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy obgotować w wodzie.


Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor. 


W Krakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw.


Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie ale dużo później. 


Zapraszam Was do spróbowania moich domowych obwarzanków.


Tutaj znajdziecie przepis, jak można je wykorzystać :)


Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.


piątek, 8 lutego 2013

Pavlova z lemon curd (torcik bezowy)

Cześć!

Beza Pavlova lub znana pod inną nazwą jako Tort Pavłova jest rodzajem słodkiego deseru składającego się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. 


Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na mini Pavlova z pysznym lemon curd z sycylijskich cytryn.




Nazwa deseru wzięła się od słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej (Анна Павлова). 



Źródło : Wikipedia

Został on przygotowany dla tancerki po raz pierwszy podczas jednej z tras do Australii i Nowej Zelandii. 


Deser ten miał być taki jak Anna Pawłowa czyli lekki i delikatny.


Lemon curd jest natomiast  tradycyjnym angielskim deserem o konsystencji dżemu. 


Świetnie się nadaje do pieczywa czy jako dodatek do scones przy popołudniowej herbatce. 


Najczęściej jest on wykonany z cytryn, limonek czy pomarańczy. 


Można nim smarować dosłownie wszystko począwszy od naleśników poprzez muffinki, aż do tortów.


Przepis na mini pavlovą jest przepisem Nigelli Lawson, a przepis na lemon curd znalazłam na Moich Wypiekach.


Myślę, że ten deser jest świetnym przepisem na Walentynki i mile spędzicie przy nim wspólnie czas, przy przygotowywaniu i przy jedzeniu. 


W Walentynki na pewno nie przytyjecie od niego, jeżeli będziecie go jeść ze swoją połówką :)


wtorek, 5 lutego 2013

Najlepsze domowe oponki serowe

Cześć!

Dzisiaj chcę Wam zaprezentować przepis na rewelacyjne oponki serowe!


Jest to już ostatni przepis związany z Tłustym Czwartkiem.


Przepis na pączki, faworki, a pomysł na nadzienie pączków tutaj :)


Oponki zrobiłam na podstawie przepisu Margarytki, która z okazji czwartkowego święta przygotowała specjalną akcję konkursową o której poczytacie tutaj.


Jest to już druga akcja Margarytki, w której uczestniczę. Poprzednio wspólnie piekliśmy rogale marcińskie.




Zapraszam!

poniedziałek, 4 lutego 2013

Najlepsze domowe faworki

Dzień dobry!

Faworki, chrust, chruścik, chruściki, kreple lub jaworki - tak, tyle nazw, a jeden karnawałowy smakołyk.

Chrust

Polska tradycja przygotowywania tego specjału sięga wiele, wiele lat wstecz. Przygotowuje się je w szczególności na karnawał, jednak to nie jest reguła. My przeważnie jemy je w towarzystwie pączków w Tłusty Czwartek, który już za kilka dni! Wracając jeszcze do faworków... Wiecie jaki jest ich największy sekret? :-) Przepis pochodzi z "Elementarza gotowania" Izy Frycz.

Zapraszam!

sobota, 2 lutego 2013

Konfitura marchewkowo-pomarańczowa

Cześć!

Dzisiaj na pierwszy rzut oka nieco nietypowo...




Konfitura z marchewki? Jak to? Przecież to na pewno będzie niesmaczne.


A tu proszę, spotkała się z super przyjęciem około 40 osób na spotkaniu Geek Girls Carrots w Krakowie :)


Spotkanie odbyło się wczoraj, a ja miałam okazję już drugi raz przygotowywać poczęstunek.


Tym razem również chciałam "przemycić" marchewkę w środku i powiem Wam, że część osób nie wiedziało co to :D


Konfitura jest bardzo słodka, z nutą marchewki i czerwonych pomarańczy.


A do czego ją użyłam? Została pączkowym nadzieniem! Tak, dziewczyny wczoraj jadły pączki, z marcepanowymi marchewkami, pokryte pysznym lukrem królewskim z lekką nutką cytryny i nadzieniem z konfitury marchewkowej. Przepis na najlepsze domowe pączki znajdziecie pod linkiem.


Padło wiele pytań o przepis, zatem przepis już dzisiaj ze specjalną dedykacją dla krakowskich Karotek!


Zapraszam!