Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów

Cześć :)

Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pyszną i sycącą zupę.




W sam raz na mroźne dni, kiedy chcemy być najedzeni i rozgrzani!


Zapraszam!


Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów


Składniki:
  • 200 g soczewicy czerwonej
  • 150 g suszonych pomidorów w zalewie
  • ok. 1 l wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano, czerwona papryka słodka

Wykonanie:
Pracę zaczynamy od zalania soczewicy wodą (ok. 600 ml) i gotowania ok. 15 minut. Gdyby woda zbyt szybko zniknęła, proszę dodawać kolejne porcje.


Pomidory kroimy w drobną kostkę, czosnek rozdrabniamy i dodajemy do soczewicy. Dotujemy następne 10-15 minut. 


Na samym końcu dodajemy koncentrat i przyprawy i blendujemy zupę, niedokładnie, tak aby część soczewicy i pomidorów została w całości.


Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy wody.




Zupę podajemy z drobnym makaronem, u mnie małe gwiazdki.


Smacznego!