Scones z rodzynkami i czekoladą

Witam Was serdecznie :)

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne śniadanie, na które niestety trzeba poświęcić trochę dłuższą chwilę, ale gwarantuję Wam, że warto!




Scones to bułeczki, pochodzące ze Szkocji, nazywane czasem szybkim chlebem .


Bardzo często podawane są z herbatą.


Początkowo scones były pieczone na patelni, jednak z czasem zaczęto je wypiekać w piecu.


Są one zwykle okrągłe, bez dodatków, jednak znajdziecie wiele przepisów z ich różnym kształtem i różnymi dodatkami.


Przepis zamieszczony poniżej pochodzi z książki Jamie Olivier'a "Każdy może gotować" i jest lekko urozmaicony dodatkiem czekolady.


Dżem, który widzicie na zdjęciach kupiłam w In Campagna (możecie więcej poczytać o nich pod tym linkiem).




Dżem jest zrobiony z 2 odmian mandarynek, co ciekawe drzewka są uprawiane przez właścicieli firmy, owoce nie są pryskane, są w pełni ekologiczne! Mimo wysokiej ceny, gorąco polecam ich produkty, bo są na prawdę wyborne! 


Miałam okazję spróbować pomarańczy Tarocco, awokado, miodu z kwiatów pomarańczy, kilku serów, oliwek, więc wiem co mówię :)


Wróćmy do śniadania!


Zapraszam!


Scones z rodzynkami i czekoladą


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 3,5 łyżeczki sody oczyszczonej (można dać nieco mniej, ponieważ przy takiej ilości czuć jej posmak w cieście)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g rodzynek (namoczone w wodzie i odsączone)
  • 120 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej (drobno pokrojonej)
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek mleka + mleko do posmarowania
  • szczypta soli

  • dżem
  • bita śmietana

Wykonanie:
Mąkę łączmy z proszkiem, sodą, solą i masłem i lekko wyrabiamy, tak aby uzyskać konsystencję okruchów.


Jajka łączmy z mlekiem, rodzynkami i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy je dokładnie i pod koniec dodajemy czekoladę.


Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 cm i wycinamy kółka szklanką (możemy też uformować kulki i je spłaszczyć - ja tak zrobiłam), smarujemy każdą bułeczkę mlekiem i pieczemy w 180 st. ok 15-20 minut.


Mają wyrosnąć i się zrumienić.




Po upieczeniu lekko studzimy je na kratce, przekrawamy na pół, przekładamy dżemem i bitą śmietaną.


Smacznego!