Rurki z kremem

Cześć! :)

Robiliście kiedyś rurki z kremem? Jeśli nie, to na co czekacie? :D


Musicie się zaopatrzyć w specjalne stożkowe metalowe rurki i możecie się zabierać do pracy :)




Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.


Zapraszam!




Rurki z kremem


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g śmietany 18%
  • szczypta soli

  • śmietanka 30%
  • cukier puder

Wykonanie:
Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatamy zwarte ciasto i wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki.


Następnie jak najcieniej (ok. 1 mm) je rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości ok 1,5 cm.


Każdą metalową rurkę smarujemy masłem i zawijamy na nią ciasto, zaczynając od węższej strony.


Gotową rurkę obtaczamy w cukrze (można ze wszystkich stron).


Pieczemy w 180 st. ok. 20 minut, aż będą rumiane.


Po ostudzeniu wystarczy że ściśniemy metalowe rurki i zdejmiemy nasze rurki z ciasta.




Napełniamy je śmietaną ubitą na sztywną pianę z odrobiną cukru pudru.


Smacznego!


Jeśli obawiasz się, że śmietana wypłynie z rurek, po napełnieniu rurek włóż je do lodówki na przynajmniej godzinę.