Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Cześć!

Wstyd przyznać, ale niedawno spróbowałam pierwszy raz w życiu risotto.


Teraz żałuję, że tyle straciłam przez wiele lat :)




W risotto, które jadłam głównymi składnikami były te same, które są i tutaj, jednak cała "otoczka" została dobrana przeze mnie, metodą prób i błędów. Robiłam je w ostatnim tygodniu już dwa razy i sądzę, że Wam też przypadnie do gustu.


Do wykonania tego dania potrzebujemy specjalnej odmiany ryżu czyli ryżu arborio.


Odmiana tego ryżu jest nieco inna od pozostałych. Ma zaokrąglone i dość krótkie, ale szerokie ziarna. Zawiera bardzo dużo amylozy, czyli skrobi, która rozpuszcza się w wodzie. Właśnie dzięki niej uzyskujemy gęsty sos, który idealnie zagęszcza nasze danie.


Risotto polecam podawać z rukolą. Zawsze w sklepach znajdujemy ją na półkach wśród sałat, jednak rukola możemy też nazwać ziołem. Rukola jest nazwą dość potoczną, jej prawdziwa nazwa to rokietta siewna.

Jej smak jest nieco ostry, przypominający gorczycę. Idealnie dopełni kremowe risotto.


Ostatnim tajemnym składnikiem jest dodatek sera... Zazwyczaj do risotto dodaje się parmezan, jednak ja z racji miłości do gorgonzoli, postanowiłam dopełnić nim swoje danie :)


Nazwa sera pochodzi od miasta w północnych Włoszech. Ser jest wyborny, nieco ostry, ale jednak delikatny. Trudno opisać jego smak, trzeba go spróbować.


Zapraszam!




Risotto z kurczakiem i pieczarkami


Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 100 g ryżu arborio
  • 100 g gorgonzoli
  • ok. 500 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • sól, pieprz
  • rukola

Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pieczarki obieramy (same kapelusze) i kroimy na 4 części, jeśli mamy malutkie pieczarki, możemy kapelusz zostawić w całości.


Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i smażymy, aż całkiem odparujemy w nich wodę.


Ryż postanowiłam przygotować tak, jak zalecano na jego opakowaniu.


W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego ryż, mieszamy do czasu, aż ryż zacznie się robić przezroczysty.


Wtedy włączamy ogień i dolewamy pierwszą porcję bulionu, ok. 100 ml. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Wtedy dodajemy kolejną porcję i tak aż do wyczerpania bulionu, chyba że zauważymy iż ryż już nie pochłania wody.


Do ryżu dodajemy kurczaka, pieczarki, rozdrobniony ser, mieszamy aż się rozpuści i doprawiamy.




Talerz posypujemy rukolą i układamy na nim nasze risotto.


Smacznego!