Polvoron

Cześć :)

Piekarnik wciąż w naprawie, więc teraz słodkości trzeba robić bez niego...


Pomysł na ciekawe ciasteczko-czekoladki znalazłam u Cukrowej Wróżki, z kolei oryginalny przepis pochodzi z Lardon My French.




Polvoron to mleczne słodycze bez pieczenia, pochodzące z kuchni filipińskiej.


Trochę przypominają babki z piasku :D 


Są kruche, piaskowe i delikatne w smaku. 


Polecam Wam ich zrobienie, bo są bardzo proste! :)


Zapraszam!


Polvoron


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki mleka w proszku 
  • 1/4 szklanki cukru kryształu (drobny o wiele lepiej się sprawdzi) 
  • 2 płaskie łyżeczki kakao 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub równowartość cukru waniliowego (wkrótce przepis! :) )
  • 45 g stopionego i ostudzonego masła

Wykonanie:
Pracę rozpoczynamy od wysypania mąki na patelnię i podgrzewaniu jej na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mąka ma uzyskać beżowy kolor. Odstawiamy ją aby się lekko przestudziła.


Następnie mieszamy mleko, cukier, kakao, masło i przesianą mąkę.


Całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania konsystencji mokrych okruchów. 




Ciasto umieszczamy w foremkach na czekoladki lub kostki lodu i mocno ugniatamy.


Proszek musi być mocno "sprasowany".


Wstawiamy na noc do lodówki.


Gotowe!


Smacznego!