Pizza con prugne e pancetta

Cześć :)

Tak! Dzisiaj wrócił piekarnik :) Zatem trzeba było to uczcić pyszną kolacją z jego udziałem.


Padło na wyborną wariację na temat pizzy...




Jakich składników użyłam?


Zobaczcie sami!


Zapraszam!


Pizza con prugne e pancetta


Składniki*:

Ciasto:
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki wody (ciepłej)
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 lyżka cukru
  • szczypta soli
  • 100 g sera żółtego startego na grubych oczkach
  • 1 łyżka bazylii
Dodatki:
  • garść suszonych śliwek
  • 150 g boczku wędzonego (cienkie plastry)
  • koncentrat pomidorowy
  • bazylia
  • gorgonzola
Sos czosnkowy:
  • kilka łyżek śmietany 18 %
  • kilka łyżek majonezu (proporcja 1:1 ze śmietaną)
  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
  • rukola (po garści na 1 małą pizzę)
* na 4 małe pizze o średnicy ok. 14 cm


Wykonanie:
Do wody wrzucamy rozdrobnione drożdże, cukier i łyżkę mąki, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem, aby podwoiło objętość.


Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej oliwę, sól, bazylię, ser i zaczyn.


Zagniatamy ciasto, ma być zwarte, pozostawiamy do podwojenia objętości, przykryte w ciepłym miejscu.


Boczek kroimy w cienkie paski (wzdłuż węższego boku), śliwki również w cienkie paski.




Ciasto dzielimy na 4 części (chyba że robimy dużą pizzę), z każdej części formujemy małą pizzę. Smarujemy ją koncentratem pomidorowym (ok 2 łyżeczki), posypujemy bazylią, układamy śliwki i boczek.


Pieczemy ok. 25 minut w 180 st.


Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy rozdrobnioną gorgonzolą i zapiekamy od góry.


Każdą pizzę posypujemy rukolą i polewamy sosem czosnkowym.


Smacznego!