Naleśniki z gruszkami i imbirem

Cześć :)

Wariacji naleśnikowych jest pewnie tyle ile ludzi na świecie.


Każdy ma swoje ulubione ciasto, ulubione dodatki.


Na blogu znajdziecie już jeden z moich ulubionych przepisów na naleśniki, jak również na pokrewne im placki i racuchy - KLIK TUTAJ.




Jednak dzisiaj chciałabym zaproponować Wam trochę inny przepis, pochodzący z książki "365 obiadów".


Zapraszam!


Naleśniki z gruszkami i imbirem


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mielonego maku
  • 4 gruszki
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka masła
  • mały kawałek imbiru
  • kurkuma

Wykonanie:
Z mąki, wody, mleka, maku, 1 łyżeczki cukru i szczypty kurkumy robimy ciasto naleśnikowe.


Następnie smażymy je na patelni i pozostawiamy pod przykryciem, aby nie wystygły.


Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i gniazd nasiennych, imbir obieramy i ścieramy na tarce.


Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy gruszki, imbir i pozostały cukier, podsmażamy chwilę, a następnie dokładnie blendujemy, jeśli sos jest zbyt wodnisty, odparowujemy go. 


Każdy naleśnik smarujemy sosem i składamy na 4 części.




Smacznego!