Krem groszkowo-serowy

Cześć!

Wczoraj zaprezentowałam Wam na porowym fanpage apetyczne zdjęcie zupy.


Od razu pojawiły się komentarze z prośbami o przepis, więc przyśpieszyłam trochę pracę i przepis już dzisiaj dla Was mam :)

Zupę wykonałam na bazie zielonego groszku, a jak wiadomo wszystkie warzywa strączkowe są źródłem białka i wielu innych składników odżywczych, więc warto je wprowadzić do swojej diety.

Drugim składnikiem, który użyłam to ser camembert, można by o nim pisać i pisać :) Być może kiedyś postaram się Wam opisać jego historię.

Tymczasem przejdźmy do przepisu.

Zapraszam!

Przepis pochodzi z książki "365 obiadów"

Krem groszkowo-serowy


Składniki:
  • 400 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)
  • 100-120 g sera pleśniowego camembert
  • 800 ml wody (można dać nieco mniej)
  • 100 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie:

Groszek wrzucamy do lekko osolonej wody (jeśli używamy świeżego, najpierw go łuskamy i myjemy) i gotujemy ok. 10 minut. Garść groszku odkładamy do dekoracji.


Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę i również garść odkładamy do dekoracji.

Dodajemy go do zupy, czekamy aż lekko się rozpuści i blendujemy dokładnie. Na krem.

Doprawiamy. Jeśli zupa jest zbyt rzadka przez kilka minut gotujemy ją aby odparowała.

Kurczaka kroimy w niewielkie paski i podsmażamy na oliwie.

Gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy serem, kurczakiem i groszkiem, jeśli mamy ochotę, możemy dodać niewielką ilość śmietany.


Smacznego!