Kokosowa chmurka

Cześć :)

Dzisiaj prezentuję deser, który już od dawna chodził mi po głowie.





Bita śmietana, biała czekolada, kokos... mmm... niebo w gębie!


Zapraszam!


Kokosowa chmurka


Składniki:

  • 200 g śmietanki 30 %
  • 100 g białej czekolady
  • 5 łyżek wiórków kokosowych (plus wiórki do dekoracji)
  • chrupki błonnikowe kokosowe (np. GoodFood)
  • perełki cukrowe

Wykonanie:
Czekoladę łamiemy drobno i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.


Śmietanę ubijamy na sztywno, uważając aby jej nie "przebić".


Czekoladę bardzo powoli wlewamy do śmietany, ciągle miksując na niskich obrotach.

Delikatnie, bo inaczej śmietana się zważy.

Na koniec dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy.




Na spód dwóch pucharków wsypujemy chrupki, przykrywamy pierwszą warstwą kremu, następnie znów chrupki, krem, na wierzchu mocno oprószamy wiórkami i dekorujemy kilkoma perełkami.


Wstawiamy na noc do lodówki.


Smacznego!