Jaffa muffins

Cześć :)

Przy okazji wpisu o śniadaniowych scones pisałam Wam o dżemie mandarynkowym.


Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go w kolejnym przepisie.




Jaffa muffins, to nic innego jak biszkoptowe babeczki nawiązujące do słynnych "jaffa cakes" czyli znanych dla nas, w Polsce, pod nazwą delicje.


Jaffa cakes to jak każdy wie, ciastko składające się z trzech części - okrągłego biszkoptu, galaretki pomarańczowej (teraz znajdziemy już każdy smak w tym wypieku) i polewy czekoladowej.


Ta przekąska została wprowadzona do sprzedaży przez firmę McVitie's już w 1927 roku!


Przepis pochodzi z Moich Wypieków.


Zapraszam!

Jaffa muffins


Składniki:
  • 2 jajka 
  • 160 ml mleka 
  • 75 g roztopionego masła 
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 225 g mąki pszennej 
  • 90 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • dżem mandarynkowy (może być również pomarańczowy)

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%

  • czekoladowe płatki

Wykonanie:
Ciasto na muffinki wykonuje się zawsze tak samo.


Mokre składniki łączy się w jednej misce, a suche w drugiej, a następnie do mokrych dodaje się stopniowo suche i miesza, mogą pozostać grudki.


Tak jest również w tym przypadku.


Papilotki wypełniamy mniej więcej do ponad połowy wysokości i na każdej dajemy kleks z dżemu i następnie przykrywamy niewielką ilością ciasta.




Dżem prawie na pewno opadnie na spód muffinek, jednak to nie zepsuje ich smaku.


Możecie je jednak nadziać po upieczeniu - przeciąć na pół i posmarować dżemem, nadziać za pomocą szprycy i końcówki do nadziewania lub wyciąć w babeczce dziurkę przyrządem do wydrążania jabłek (istnieją również specjalnie do "wydrążania" muffinek).


Pieczemy je ok. 25 minut w 180 st.


Po ostudzeniu wykonujemy polewę.


Śmietankę podgrzewamy aż się zagotuje. Następnie wrzucamy do niej połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.




Pokrywamy nią nasze muffinki i posypujemy płatkami czekoladowymi.


Smacznego!