Domowe cappuccino

Cześć!

Dzisiaj postanowiłam się podzielić z Wami przepisem, który znalazłam na blogu Kasi A dupa rośnie.


Przepis, który zaraz zobaczycie poniżej, bardziej nawiązuje do cappuccino, które możemy sobie kupić w sklepach, w proszku, niż do oryginalnej receptury :)






Cappuccino jest to włoska kawa, a nawet można nazwać ją kawowym drinkiem, składająca się z espresso, gorącego mleka i pianki, czyli jak sami widzicie nieco się różni od tego co widzimy na sklepowych półkach. Proporcje w oryginalnym cappuccino to 1/3 espresso, 1/3 mleka i 1/3 mlecznej pianki.


Sama nazwa pochodzi, jak łatwo się można domyślić, od braci kapucynów (i ich kapturów na głowach)  i koloru ich habitów, który był właśnie w brązowym kolorze. W obecnych czasach, kolor może się nieco różnić.


Pierwszy raz w kawiarniach pojawiło się około 1700 roku w Wiedniu.


Po tym mini wstępie teoretycznym zapraszam na przepis! 


Domowe cappuccino


Składniki:
  • 150 g śmietanki do kawy (np. Cremona) 
  • 100 g cukru pudru (jeśli lubicie słodką kawę polecam dać 150 g)
  • 25 g kakao (ja użyłam gorzkiego, jednak można użyć rozpuszczalnego, które spowoduje jeszcze słodszy smak)
  • 35 g kawy rozpuszczalnej (najlepsza będzie sproszkowana, tzn. nie w granulkach, np. Maxwell House w brązowym opakowaniu)

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do słoika bądź puszki, zamykamy i bardzo dokładnie mieszamy.


Kawa gotowa.




Na małą filiżankę polecam wsypywać 3-4 czubate łyżeczki.


Smacznego!


Domowy Wyrób