Caramel croissant pudding

Witam Was!

Dzisiaj przepis, który chodził za mną od jakiegoś czasu...


Niedawno w konkursie wygrałam płytę z kilkoma odcinkami Nigella Ekspresowo i się z miejsca zakochałam w nim zakochałam!




Oryginał znajdziecie tutaj. Nazwę zostawiłam również oryginalną, ponieważ wg. mnie spolszczenie nie brzmi zbyt dobrze i apetycznie.


Pudding jest potrawą, czy też deserem (w zależności od składników) popularnym w Wielkiej Brytanii.


Można go podawać nawet jako główne danie obiadowe. Najbardziej znanymi puddingami są Yorkshire pudding i  Christmas pudding. Pierwsze wzmianki o tym ostatnim są notowane na rok ok. 1420.


Pudding Nigelli jest słodki, kremowy, mogę powiedzieć, że nawet lekko zapychający.


Zamiast croissantów można użyć innego pieczywa np. chleba.


Zapraszam!


Caramel croissant pudding


Składniki:
  • 2-4 czerstwe croissanty, bez dodatków (moga być również świeże)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki burbonu (ja użyłam malibu, daje piękny kokosowy aromat)
  • 2 jajka (ubite)

Wykonanie:
Rogaliki rwiemy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.


Na suchą patelnię wysypujemy cukier i dodajemy wodę. Lekko mieszamy i pozostawiamy na ogniu.


Nie musimy na początku mieszać, czekamy aż cukier zacznie "bulgotać". Pod koniec zaczynamy mieszać co jakiś czas czekając aż zacznie się karmelizować i uzyskiwać bursztynowy kolor.


Kiedy karmel jest gotowy, zestawiamy go z ognia, dodajemy śmietanę, mleko i malibu, jeśli karmel się nam lekko zetnie, możemy ponownie podgrzać masę, aż się rozpuści.




Na koniec dodajemy jajka do masy karmelowej. Powoli i ciągle mieszając trzepaczką. Powstałą masą zalewamy rogaliki i czekamy 10 minut.


Pudding pieczemy 20 minut w 180 st.


Jemy jeszcze ciepły.


Smacznego!