Pieczone jabłko z żurawiną

Cześć :)

Kto z Was nie lubi jabłek lub żurawiny? Gwarantuję, że po spróbowaniu tego deseru, będzie on gościć często na Waszych stołach!




Kwaśne jabłko, kwaśna żurawina i pyszny słodki sos! Pycha!


To już ostatni przepis z warsztatów "Regiony dobrego smaku".


Zapraszam!


Pieczone jabłko z żurawiną


Składniki:
  • 2 jabłka
  • 50 g żurawiny (dżem, konfitura)
  • 100 ml śmietanki 36 %
  • 1 żółtko (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • laska wanilii (opcjonalnie)
  • kilka liści mięty

Wykonanie:
Jabłka drylujemy z gniazd nasiennych, można na wylot włącznie ze ścięciem ich od dolnej strony.


Napełniamy je żurawiną i pieczemy ok. 20 minut w 170 st.




W tym czasie przygotowujemy sos - na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i czekamy aż zacznie się topić, następnie dodajemy śmietankę i ciągle mieszając gotujemy sos. Dodajemy ziarenka z laski wanilii razem z laską oraz miętę.


Gotujemy tak długo aż zgęstnieje, ewentualnie po zdjęciu z ognia można dodać żółtko i szybko wymieszać. Na koniec wyciągamy pozostałości laski wanilii oraz miętę.




Jabłka podajemy z sosem.


Smacznego!