Likier kokosowy

Cześć!

Święta, święta i po świętach...


A wkrótce karnawał, zatem zapraszam Was do wykonania likieru kokosowego!




Jeśli lubicie samodzielnie robić alkohole i lubicie kokosa, to zapraszam do wykonania!



Likier kokosowy


Składniki:
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 200 g wódki 40%
  • ok. 200 ml słodzonego mleka skondensowanego (pół dużej puszki)
  • 75 ml przegotowanej, wystudzonej wody (ewentualnie więcej, jeśli likier wyda się za mocny)


Wykonanie:
Do butelki wsypujemy wiórki kokosowe i zalewamy wódką. Butelkę zamykamy, wstawiamy do szafki kuchennej (temp. pokojowa) i zapominamy o niej na 2 tygodnie.




Po tym czasie kokos dokładnie odsączamy, wyrzucamy, a do pozostałego przesączu dodajemy mleko, wodę i dokładnie mieszamy.




Likier dobrze smakuje sam, jednak możecie go również dodać do kawy.


Smacznego!