Byki ziemniaczane

Cześć :)

Dzisiaj zaprezentuję Wam kolejny przepis z warsztatów z Majonezem Kieleckim, mianowicie byki ziemniaczane.




Byki można inaczej nazwać knedlami, pyzami, kluskami śląskimi z nadzieniem :)


Są bardzo smaczne! 


Zapraszam!


Byki ziemniaczane


Składniki:
  • 800 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 30 g grzybów suszonych
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 100 g cebuli
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Rozpoczynamy od ugotowania grzybów - gotujemy je ok. 30 minut. Oraz podgotowania kapusty, aby była miękka. Następnie kroimy je, kapustę i cebulę również i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia.


Następnie z ziemniaków, mąki i jajka lepimy ciasto. Możemy je również doprawić.


Ciasto dzielimy na niewielkie porcje, z każdej formujemy kulę, rozpłaszczamy na dłoni i dajemy na środek ok 1 łyżki farszu, nie za dużo, aby udało się nam skleić całość. Sklejamy i formujemy dowolny kształt. Może to być kula, płaski placek, bądź tak jak u nas - fantazyjna gruszka :)




Wrzucamy je do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut.


Podajemy z okrasą - u nas cebulka ze śmietaną.


Smacznego!