Mocno jabłkowe muffinki z razową kruszonką

Cześć!

Dzisiaj prezentujemy przepis, z którego jestem bardzo dumna :D 


Muffinki są wilgotne i pyszne, a kruszonka chrupiąca :)




A i owszem muffinki są miniaturowe - oto skutek mojego ostatniego zakupu - foremki na mini muffiny :)


Zapraszam!


Mocno jabłkowe muffinki z razową kruszonką


Składniki:

Ciasto:
  • 450 g jabłek (starte na tarce z dużymi oczkami i odciśnięte z soku)
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki razowej żytniej
  • 100 ml oleju
  • 170 g cukru
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej (np. Kotanyi)
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok z jabłek (w razie zbyt gęstego ciasta)

Kruszonka:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki razowej żytniej
  • 1/4 szklanki masła (stopione)

Wykonanie:
Oczywiście jak to z muffinkami bywa... mokre składniki łączymy z mokrymi, a suche z suchymi.


Następnie dodajemy suche do mokrych, mieszamy, mogą być grudki.




Mieszamy ze sobą składniki na kruszonkę, ugniatamy w zwartą kulę.


Ciastem wypełniamy foremki do 3/4 wysokości, a na wierzchu dajemy kruszonkę.




Pieczemy ok. 30-40 minut (duże), 15-25 minut (małe) w 180 st. Do suchego patyczka. Na koniec warto przypiec je od góry, aby kruszonka była chrupiąca.


Jeśli zostanie kruszonki, możemy zrobić z niej takie oto ciasteczka :




poprzez uformowanie kulek mniejszych jak orzech włoski, ułożeniu na papierze do pieczenia i pieczeniu w 180 st. przez ok 10 minut :)


Smacznego!