Marchewki na słodko


Cześć :)

Dzisiaj już 2 z kolei przepis na smakowity przetwór :)

Ostatnio była to konfitura morelowa, teraz padło na marchewkę :)




Jest pyszna! :) 

Polecam!

Przepis pochodzi z gazety "Przyjaciółka".




Marchewka na słodko



Składniki:

  • 1 kg młodych marchewek (niewielkie)
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 4 goździki
  • 4 łyżki rodzynek

Wykonanie:

Pracę rozpoczynamy od umycia i obrania marchewek. Następnie kroimy je wzdłuż na 4 cześci, coś w rodzaju słupłow :).




Wodę gotujemy z solą, miodem i goździkami, aż do wrzenia. Wkładamy do niej marchewki, gotujemy 5 minut, następnie dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze 3 minuty. Studzimy.




Marchewki układamy ciasno w słoikach, zalewamy syropem, dodajemy rodzynki.




Pasteryzujemy 30 minut, jest to czas od momentu zagotowania się wody.

Smacznego!