Sos z dynią makaronową

Cześć :)

Dzisiaj prezentuję produkt na który przez długi czas nie miałam pomysłu...




Przedstawiam Wam dynię makaronową :) 

Dynia makaronowa jest odmianą dyni zwyczajnej, która zawdzięcza swoją nazwę od miąższu, który rozpada się na nitki, przypominające makaron.


Wykorzystałam ją jako składnik sosu do makaronu :)


Zapraszam!


PS: Od dzisiaj aby zapobiec kradzieży zdjęć, będą one opatrzone logiem :) Mam nadzieję, że nie będzie ono Wam przeszkadzać. 


Makaron z dynią makaronową


Składniki:
  • 1 dynia makaronowa
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek, oregano, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Dynię kroimy na pół, wzdłuż, wydrążamy z pestek, do środka nalewamy nieco oliwy, rozsmarowujemy ją np pędzelkiem, dodajemy sporo majeranku, rozgnieciony czosnek (po 2 ząbki na połówkę), rozprowadzamy po całości  i pieczemy w 150 st. przez 30 minut.




W tym czasie pomidory, paprykę (po wydrążeniu) i cebulę dokładnie blendujemy. Mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy masę pomidorową.


Dynię rozdrabniamy widelcem...




... i wrzucamy do sosu. Doprawiamy oregano, solą, pieprzem, nieco odparowujemy wodę.

Wychodzi dość spora porcja, część zamroziliśmy.




W smaku przypomina leczo :) Podajemy z makaronem, możemy posypać startym serem.


Smacznego!