Cześć!
Dzisiaj prezentujemy przepis, z którego jestem bardzo dumna :D
Muffinki są wilgotne i pyszne, a kruszonka chrupiąca :)
A i owszem muffinki są miniaturowe - oto skutek mojego ostatniego zakupu - foremki na mini muffiny :)
Zapraszam!
Pora coś zjeść! Zawsze sprawdzone i proste przepisy oraz apetyczne zdjęcia. Blog kulinarny z Krakowa. poracoszjesc.pl
piątek, 30 listopada 2012
czwartek, 29 listopada 2012
wtorek, 27 listopada 2012
Sos z serduszek indyka
Cześć :)
Dzisiaj propozycja na pyszny sos do kaszy, makaronu, możecie go nawet zjeść bez niczego :)
A dlaczego miłosny? :) Bo głównym składnikiem są serca!
Dzisiaj propozycja na pyszny sos do kaszy, makaronu, możecie go nawet zjeść bez niczego :)
A dlaczego miłosny? :) Bo głównym składnikiem są serca!
poniedziałek, 26 listopada 2012
Sos z dynią makaronową
Cześć :)
Dzisiaj prezentuję produkt na który przez długi czas nie miałam pomysłu...
Przedstawiam Wam dynię makaronową :)
Dynia makaronowa jest odmianą dyni zwyczajnej, która zawdzięcza swoją nazwę od miąższu, który rozpada się na nitki, przypominające makaron.
Wykorzystałam ją jako składnik sosu do makaronu :)
Zapraszam!
PS: Od dzisiaj aby zapobiec kradzieży zdjęć, będą one opatrzone logiem :) Mam nadzieję, że nie będzie ono Wam przeszkadzać.
Dzisiaj prezentuję produkt na który przez długi czas nie miałam pomysłu...
Przedstawiam Wam dynię makaronową :)
Dynia makaronowa jest odmianą dyni zwyczajnej, która zawdzięcza swoją nazwę od miąższu, który rozpada się na nitki, przypominające makaron.
Wykorzystałam ją jako składnik sosu do makaronu :)
Zapraszam!
PS: Od dzisiaj aby zapobiec kradzieży zdjęć, będą one opatrzone logiem :) Mam nadzieję, że nie będzie ono Wam przeszkadzać.
niedziela, 25 listopada 2012
Gotuj z Mistrzem Kurtem Schellerem - relacja oraz przepis na praliny z łososia wędzonego
Witam Was :)
Wczoraj miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Makro Kraków (ul. Zakopiańska), które poprowadził sam Mistrz Kurt Scheller!
Jest mi tym bardziej miło o tym pisać, ponieważ oprócz przyglądania się jego pracy, mogłam osobiście się przyłączyć :)
Wczoraj miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w Makro Kraków (ul. Zakopiańska), które poprowadził sam Mistrz Kurt Scheller!
Jest mi tym bardziej miło o tym pisać, ponieważ oprócz przyglądania się jego pracy, mogłam osobiście się przyłączyć :)
piątek, 23 listopada 2012
Kokosowe muffinki lodowe
Cześć :)
Dzisiaj prezentujemy przepis, który z pewnością możecie zaserwować swoim dzieciakom, aczkolwiek koledzy i koleżanki z pracy Męża też byli nimi zafascynowani. Mówili, że muszą spróbować tego przepisu.
Haczyk tkwi w tym, że muffinek nie pieczemy w foremce, papilotkach, a w...
...kubeczkach na lody! :)
Dzisiaj prezentujemy przepis, który z pewnością możecie zaserwować swoim dzieciakom, aczkolwiek koledzy i koleżanki z pracy Męża też byli nimi zafascynowani. Mówili, że muszą spróbować tego przepisu.
Haczyk tkwi w tym, że muffinek nie pieczemy w foremce, papilotkach, a w...
...kubeczkach na lody! :)
czwartek, 22 listopada 2012
Ciasteczka owsiane (otrębowe)
Cześć!
Zapraszam na nowy przepis na zdrowe i dietetyczne ciasteczka owsiane, a raczej ciasteczka otrębowe :) !
Przepis w odpowiedzi na wielkie zapotrzebowanie na ciasteczka owsiane...
Powyżej dowód z blogowych statystyk :)
Inny przepis na ciasteczka owsiane znajdziecie tutaj.
Zapraszam na nowy przepis na zdrowe i dietetyczne ciasteczka owsiane, a raczej ciasteczka otrębowe :) !
Przepis w odpowiedzi na wielkie zapotrzebowanie na ciasteczka owsiane...
Powyżej dowód z blogowych statystyk :)
Inny przepis na ciasteczka owsiane znajdziecie tutaj.
środa, 21 listopada 2012
Pasta kanapkowa jajeczno-śledziowa
Cześć :)
Po 1 zapraszam Was do zapoznania się z KONKURSEM :)
Po 2 w sieci, na stronie Sarigato znalazła się pierwsza wzmianka o Porze - tutaj :)
Po 3 prezentujemy pomysł na śniadanie/kolację :)
Na zdjęciu mój ulubiony kubek :) Pani Owca na łące :)
Po 1 zapraszam Was do zapoznania się z KONKURSEM :)
Po 2 w sieci, na stronie Sarigato znalazła się pierwsza wzmianka o Porze - tutaj :)
Po 3 prezentujemy pomysł na śniadanie/kolację :)
Na zdjęciu mój ulubiony kubek :) Pani Owca na łące :)
wtorek, 20 listopada 2012
[KONKURS] Pora coś zjeść... na słodko i świątecznie!
Cześć !
Miło nam oznajmić, iż z dniem dzisiejszym rusza obiecany konkurs!
Miło nam oznajmić, iż z dniem dzisiejszym rusza obiecany konkurs!
Pora coś zjeść... na słodko i świątecznie!
Pora coś zjeść... na słodko i świątecznie!
Brioszki z czekoladą
Cześć!
"Była żona Adama: Sylwuniu! Synuniu, w kuchni masz brioszki Ci kupiłam czekoladowe, na kolację. Mama Ci kupiła, z czekoladą.
Adam: Mama Ci brioszki kupiła.
Była żona: Brioszki!
Adam: Brioszki? Na kolację? Ty chyba masz coś z głową?"
Tym optymistycznym i zabawnym akcentem z 'Dnia świra' zapraszam na brioszki z czekoladą :)
"Była żona Adama: Sylwuniu! Synuniu, w kuchni masz brioszki Ci kupiłam czekoladowe, na kolację. Mama Ci kupiła, z czekoladą.
Adam: Mama Ci brioszki kupiła.
Była żona: Brioszki!
Adam: Brioszki? Na kolację? Ty chyba masz coś z głową?"
Tym optymistycznym i zabawnym akcentem z 'Dnia świra' zapraszam na brioszki z czekoladą :)
poniedziałek, 19 listopada 2012
Gofry z czekoladowym sosem zabaione
Witajcie :)
Uchylasz wieczko... pochylasz się nad opakowaniem i... czujesz zniewalający zapach marcepanu... mmm... można się rozmarzyć :)
Przedstawiam Wam nową herbatę Irving Tea 'Herbata na dobry wieczór'.
niedziela, 18 listopada 2012
sobota, 17 listopada 2012
Omlet z pieczarkami
Cześć :)
Dzisiaj w tę jakże mleczną pogodę (jeszcze chwila i nic nie będziemy widzieć za oknem :) ) zapraszam Was na pyszny omlet śniadaniowy :)
Dzisiaj w tę jakże mleczną pogodę (jeszcze chwila i nic nie będziemy widzieć za oknem :) ) zapraszam Was na pyszny omlet śniadaniowy :)
piątek, 16 listopada 2012
Sernikobrownie
Cześć :)
Dzisiaj baaaardzo słodko i cóż - zapychająco :) bo brownie jest właśnie takim ciastem :)
Konsystencją przypomina zakalec, dlatego też spotkałam się kilka razy ze zdaniem, że nie jest apetyczne przez to...
Ja tak nie uważam i sądzę, że Wy też nie będziecie :)
Post dodaję dzisiaj tak wcześnie, bo dzisiaj jest Domówka 2.0 - czyli spotkanie krakowskich blogerów :) , a po zajęciach chcę jeszcze upiec słodkości na to spotkanie :) (i zrobić prezentację bloga :P na którą w sumie nie mam nawet pomysłu, za młody ten blog jest :D)
Przepis z którego korzystałam to przepis Domi w kuchni
Dodatkowo - ten przepis jest moją pierwszą propozycją na świąteczne wypieki :) ciasto jest łatwe do zrobienia i smaczne :) przez dodatek sera ma się wrażenie, że się je po prostu sernik czekoladowy :)
Zapraszam!
Dzisiaj baaaardzo słodko i cóż - zapychająco :) bo brownie jest właśnie takim ciastem :)
Konsystencją przypomina zakalec, dlatego też spotkałam się kilka razy ze zdaniem, że nie jest apetyczne przez to...
Ja tak nie uważam i sądzę, że Wy też nie będziecie :)
Post dodaję dzisiaj tak wcześnie, bo dzisiaj jest Domówka 2.0 - czyli spotkanie krakowskich blogerów :) , a po zajęciach chcę jeszcze upiec słodkości na to spotkanie :) (i zrobić prezentację bloga :P na którą w sumie nie mam nawet pomysłu, za młody ten blog jest :D)
Przepis z którego korzystałam to przepis Domi w kuchni
Dodatkowo - ten przepis jest moją pierwszą propozycją na świąteczne wypieki :) ciasto jest łatwe do zrobienia i smaczne :) przez dodatek sera ma się wrażenie, że się je po prostu sernik czekoladowy :)
Zapraszam!
środa, 14 listopada 2012
Faszerowana papryka
Cześć :)
Od dawna miałam ochotę na faszerowaną paprykę...
Kupiłam 2 papryki, kupiłam mięso, wróciłam do domu, po czym okazało się, że nie ma kaszy gryczanej... a właśnie ją chciałam użyć do nadzienia... nie było kaszy, ale był makaron ryżowy :)
Coś trzeba było wykombinować :)
Od dawna miałam ochotę na faszerowaną paprykę...
Kupiłam 2 papryki, kupiłam mięso, wróciłam do domu, po czym okazało się, że nie ma kaszy gryczanej... a właśnie ją chciałam użyć do nadzienia... nie było kaszy, ale był makaron ryżowy :)
Coś trzeba było wykombinować :)
wtorek, 13 listopada 2012
Pieczona brukselka
Cześć :)
Kto nie lubi brukselki? Mam nadzieję, że po wykonaniu tego hmm... dania? bardziej przekąski, zmienicie zdanie :)
Też nie przepadałam za brukselką, ale moje grymaszenie bardziej opierało się na tym, że co zielone to niesmaczne (podobnie było ze szpinakiem :) ). Dopóki nie spróbowałam, uważałam że jest ohydna :P
Na szczęście zmieniłam zdanie i coraz częściej po nią sięgam :)
Przepis pochodzi z książki Ruth Reichl "Czosnek i szafiry czyli sekretne życie krytyka w przebraniu".
Kto nie lubi brukselki? Mam nadzieję, że po wykonaniu tego hmm... dania? bardziej przekąski, zmienicie zdanie :)
Też nie przepadałam za brukselką, ale moje grymaszenie bardziej opierało się na tym, że co zielone to niesmaczne (podobnie było ze szpinakiem :) ). Dopóki nie spróbowałam, uważałam że jest ohydna :P
Na szczęście zmieniłam zdanie i coraz częściej po nią sięgam :)
Przepis pochodzi z książki Ruth Reichl "Czosnek i szafiry czyli sekretne życie krytyka w przebraniu".
poniedziałek, 12 listopada 2012
Grog
Cześć :)
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować bardzo rozgrzewający napój :)
W sam raz na chłodne jesienne wieczory w gronie znajomych czy też we dwoje :)
Czym jest grog? Jest to napój składający się z rumu rozcieńczonego wodą, sokiem z cytrusów. Kiedyś podawany był marynarzom na żaglowcach. Wiadomo, jaki alkohol ma wpływ na ludzi, zatem zaczęto czysty alkohol rozcieńczać wodą :) Ponadto dodawano do niego sok z limonek i cukier.
Swoją nazwę zawdzięcza admirałowi Edwardowi Vernon'owi, to na jego cześć wybrano właśnie słowo grog, ponieważ miał on przezwisko Old Grog (nosił sztormiak uszyty z grogramu, trwałego i szorstkiego materiału :).
Podane proporcje wg. mojego "gustu" :)
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować bardzo rozgrzewający napój :)
W sam raz na chłodne jesienne wieczory w gronie znajomych czy też we dwoje :)
Czym jest grog? Jest to napój składający się z rumu rozcieńczonego wodą, sokiem z cytrusów. Kiedyś podawany był marynarzom na żaglowcach. Wiadomo, jaki alkohol ma wpływ na ludzi, zatem zaczęto czysty alkohol rozcieńczać wodą :) Ponadto dodawano do niego sok z limonek i cukier.
Swoją nazwę zawdzięcza admirałowi Edwardowi Vernon'owi, to na jego cześć wybrano właśnie słowo grog, ponieważ miał on przezwisko Old Grog (nosił sztormiak uszyty z grogramu, trwałego i szorstkiego materiału :).
Podane proporcje wg. mojego "gustu" :)
niedziela, 11 listopada 2012
Rogale Marcińskie
Dzień dobry!
Nigdy nie byliśmy w Poznaniu (raz przejazdem pociągiem, więc się nie liczy :-) ).
Nigdy też nie widzieliśmy białego maku na sklepowych półkach, normalnych sklepowych półkach. (w Krakowie biały mak można kupić na Starym Kleparzu, na stoiskach z bakaliami i kaszami)
Mimo tego, zdecydowaliśmy się na spróbowanie swoich sił z rogalami Marcińskimi!
Trochę historii z którą warto się zapoznać. Rogale się nie wzięły znikąd.
"Historia wypieku rogali marcińskich sięga jeszcze czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów, a w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina, który był niezwykłym człowiekiem, a większość swego życia spędzał wśród wiernych, wizytując ich i wspierając. Postać św. Marcina przedstawia się jako rycerza na białym koniu, rozdzierającego swój płaszcz i podającego go żebrakowi. Legenda głosi, że pewien cukiernik znalazł podkowę, którą zgubił koń św. Marcina, a następnie na jej kształt uformował ciasto, ozdobił je migdałami i upiekł. Tym samym doceniając dobroć św. Marcina rozdał smaczne rogale biednym."
Więcej informacji znajdziecie na stronie Rogali Marcińskich.
Przepis, który wykorzystałam to przepis Margarytki.
Bardzo smaczne, nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte zachodu!
Nigdy nie byliśmy w Poznaniu (raz przejazdem pociągiem, więc się nie liczy :-) ).
Nigdy też nie widzieliśmy białego maku na sklepowych półkach, normalnych sklepowych półkach. (w Krakowie biały mak można kupić na Starym Kleparzu, na stoiskach z bakaliami i kaszami)
Mimo tego, zdecydowaliśmy się na spróbowanie swoich sił z rogalami Marcińskimi!
Trochę historii z którą warto się zapoznać. Rogale się nie wzięły znikąd.
"Historia wypieku rogali marcińskich sięga jeszcze czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów, a w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina, który był niezwykłym człowiekiem, a większość swego życia spędzał wśród wiernych, wizytując ich i wspierając. Postać św. Marcina przedstawia się jako rycerza na białym koniu, rozdzierającego swój płaszcz i podającego go żebrakowi. Legenda głosi, że pewien cukiernik znalazł podkowę, którą zgubił koń św. Marcina, a następnie na jej kształt uformował ciasto, ozdobił je migdałami i upiekł. Tym samym doceniając dobroć św. Marcina rozdał smaczne rogale biednym."
Więcej informacji znajdziecie na stronie Rogali Marcińskich.
Przepis, który wykorzystałam to przepis Margarytki.
Bardzo smaczne, nieco pracochłonne, ale zdecydowanie warte zachodu!
sobota, 10 listopada 2012
Bakaliowe racuchy śniadaniowe
Cześć :)
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam proste, zdrowe i bardzo smaczne racuchy śniadaniowe :)
Kombinacja bakalii dowolna, ja prezentuję Wam taką jaką miałam dostępną :)
Racuchy zjedliśmy z miodem, konfiturą truskawkową i morelową oraz kawą z mlekiem :)
Polecam!
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam proste, zdrowe i bardzo smaczne racuchy śniadaniowe :)
Kombinacja bakalii dowolna, ja prezentuję Wam taką jaką miałam dostępną :)
Racuchy zjedliśmy z miodem, konfiturą truskawkową i morelową oraz kawą z mlekiem :)
Polecam!
piątek, 9 listopada 2012
Sałatka z groszkiem
Cześć :)
Dzisiaj przepis na (jak dla mnie) typowo śniadaniową i prostą sałatkę :)
Można ją dowolnie urozmaicać np jajkami, majonezem itd :)
Dzisiaj przepis na (jak dla mnie) typowo śniadaniową i prostą sałatkę :)
Można ją dowolnie urozmaicać np jajkami, majonezem itd :)
czwartek, 8 listopada 2012
Parzybroda
Cześć :)
Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup...
Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce :)
Miałam główkę kapusty, więc postanowiłam coś z niej wykombinować :)
Pewnie pamiętacie jak ostatnio pisałam o tym, jaki mam stosunek do zup...
Zaczynam się powoli przekonywać i szukać przepisów w książkach, które mam na półce :)
Miałam główkę kapusty, więc postanowiłam coś z niej wykombinować :)
środa, 7 listopada 2012
wtorek, 6 listopada 2012
Faszerowane pieczarki
Cześć :)
Dzisiaj zapraszam Was do wykonania faszerowanych pieczarek :)
Przepis (jak zawsze) prosty :)
A danie warte zachodu, bo bardzo smaczne :)
Zapraszam!
Dzisiaj zapraszam Was do wykonania faszerowanych pieczarek :)
Przepis (jak zawsze) prosty :)
A danie warte zachodu, bo bardzo smaczne :)
Zapraszam!
poniedziałek, 5 listopada 2012
Cytrynowy pstrąg
Cześć :)
Długo nie mogłam się zebrać do zrobienia tego pstrąga... leżał w zamrażarce i leżał, aż przyszedł na niego czas :)
Przepis banalny, ale smaczny :)
Długo nie mogłam się zebrać do zrobienia tego pstrąga... leżał w zamrażarce i leżał, aż przyszedł na niego czas :)
Przepis banalny, ale smaczny :)
niedziela, 4 listopada 2012
Rogaliki francuskie
Cześć :)
Dzisiaj zapraszam Was na smaczne śniadanie :)
Chociaż możecie również mój pomysł wykorzystać na deser, czy też przekąskę w ciągu dnia :)
Niedawno dzięki uprzejmości Irving Tea dostałam paczkę z nowymi herbatami.
Zatem zabrałam się do testowania ich od razu :) (kurier przywiózł paczkę o 9:30)
Niniejszy post poświęcę 'Herbacie na dzień dobry' :)
sobota, 3 listopada 2012
Marchewki na słodko
Cześć :)
Dzisiaj już 2 z kolei przepis na smakowity przetwór :)
Ostatnio była to konfitura morelowa, teraz padło na marchewkę :)
Jest pyszna! :)
Polecam!
Przepis pochodzi z gazety "Przyjaciółka".
piątek, 2 listopada 2012
Porowa pasta kanapkowa
Cześć :)
Dzisiaj znów pora na pora :)
Ja bardzo lubię to warzywo :) Mam nadzieję, że Wy też :)
Pastę szybko przygotujecie, ja ją nawet robiłam wieczorem, żeby zjeść ją następnego dnia na śniadanie, smaki się bardzo fajnie połączyły :)
Zapraszam! :)
Przepis pochodzi z "Palce lizać"
A bułeczki na zdjęciach to bułeczki otrębowe.
Dzisiaj znów pora na pora :)
Ja bardzo lubię to warzywo :) Mam nadzieję, że Wy też :)
Pastę szybko przygotujecie, ja ją nawet robiłam wieczorem, żeby zjeść ją następnego dnia na śniadanie, smaki się bardzo fajnie połączyły :)
Zapraszam! :)
Przepis pochodzi z "Palce lizać"
A bułeczki na zdjęciach to bułeczki otrębowe.
czwartek, 1 listopada 2012
Naleśniki po staropolsku
Cześć :)
Dzisiaj pora na przepis na naleśniki :)
Pewnie większość z Was robi naleśniki na oko, jednak mi wpadł w ręce przepis, który wyglądał dość ciekawie, więc postanowiliśmy go zrobić :)
Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej"