Babeczki budyniowe z kremem jabłkowym

Cześć :)

Przepraszam za 2 dni nieobecności, ale było dużo na głowie, później masa nie chciała tężeć i tak to jakoś wyszło :)

Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia jesiennych babeczek.


Wyglądają jak jesienne liście, czyż nie? :)

Babeczki na podstawie przepisu z Moich Wypieków, krem znaleziony gdzieś w Internecie.

Babeczki budyniowe z kremem jabłkowym


Składniki:

Ciasto:
  • 120 g mąki pszennej 
  • 80 g budyniu śmietankowego bez cukru 
  • 140 g cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 200 g masła 
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki mleka 

Krem:
  • 700 g jabłek (masa obranych i wydrążonych) 
  • 100 ml wody 
  • 6 żółtek 
  • 400 ml mleka 
  • 150 g cukru 
  • 1 opakowanie żelatyny rozdrobnionej (specjalna deserowa) 
  • pomarańczowy barwnik spożywczy 

Wykonanie:

Rozpoczynamy od zrobienia babeczek. Składniki sypkie (oprócz cukru) mieszamy w misce. W rondelku rozpuszczamy masło, po zdjęciu z kuchenki dodajemy mleko, cukier, jajka, szybko mieszamy, dodajemy suche składniki, szybko mieszamy.

Papilotki wypełniamy do 2/3 wysokości, pieczemy 20 minut w 180 st. Do suchego patyczka.

W trakcie pieczenia zabieramy się za krem. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy drobno, wrzucamy do garnka dosypujemy połowę cukru i wodę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż jabłka się rozpadną.

Następnie blendujemy je na gładką masę.


Teraz pora na drugą część kremu. Żółtka ucieramy razem z pozostałym cukrem. Mleko gotujemy w rondelku, przygotowujemy garnek z gorącą wodą, do którego wejdzie nam miska z żółtkami. Miskę z żółtkami wkładamy do garnka, do miski wlewamy gorące mleko i mieszamy aż zgęstnieje. Jeśli się tak nie stanie, przelewamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie konsystencja budyniu.

Gotowy "budyń" wlewamy do masy jabłkowej i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 150 ml wody (wg przepisu na opakowaniu).


Masę studzimy, gdy jest już zimna wstawiamy do lodówki i od czasu do czasu mieszamy, aż będzie prawie całkowicie ścięta.

Wtedy napełniamy masą szprycę, czy też rękaw i dekorujemy babeczki.


Gotowe posypujemy czerwoną posypką :)

Smacznego!