Placki warzywne

Witajcie!

Mam dla Was dzisiaj przepyszne placki warzywne!

Kwintesencja zdrowia, w jednym małym placuszku, dodatkowo niezbyt trudnym do zrobienia.

Skusicie się?


Placki warzywne


Składniki:

  • 1 niewielka cukinia 
  • 30 dag pieczarek (waga po obraniu) 
  • 1 marchew 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 średni brokuł 
  • 1 puszka kukurydzy (odsączona) 
  • sól, pieprz, estragon 
  • 4 łyżki mąki 
  • 3 jajka (rozmiar L) 
  • bułka tarta 

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy warzywo na tarce z dużymi oczkami. Pozostawiamy w oddzielnym naczyniu, lekko posoloną na około 15 minut.

Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze prze 15 minut. Następnie hartujemy go zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.


Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami i podsmażamy na patelni, aż odparuje wodę. Studzimy.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z dużymy oczkami. Czosnek rozdrabniamy.

Z brokułów odcinamy same zielone końcówki na różyczkach, pozostałe kawałki możemy zjeść ze smakiem w czasie przygotowywania dania.

Cukinię dokładnie odciskamy z soku.

Wszystkie warzywa umieszczamy w jednej misce, doprawiamy, dodajemy jajka i bułkę tartą, tyle, aby masa była zwarta.

Na patelni rozgrzewamy olej, dłońmi formujemy z masy placko-burgery, mogą być nieco grubsze i smażymy na złoto.


Podajemy ze śmietaną i ulubionymi dodatkami, u nas pomidorki koktajlowe i świeża bazylia.

Smacznego!