Kurczak ze śliwkami

Cześć :)

Witam w ten bardzo zimny wieczór, w sumie mogę nawet powiedzieć, że lodowaty...

Mimo, że nie ma bardzo niskiej temperatury, to jaką odczuwamy sami po sobie widzicie :)

Ze swojej strony chciałabym Wam zaproponować bardzo rozgrzewające danie. Rozgrzewa za sprawą pewnego składnika... :)

Przy okazji na zdjęciach mój nowy nabytek - dwa małe "garnuszki" do zapiekania ze sklepu Duka :)


Tymczasem wracam do picia zielonej herbaty z sokiem imbirowym (zapraszam do wykonania :))

Przepis z "Kuchnia polska" (prezentowałam już przy innym wpisie tutaj)


Kurczak ze śliwkami



Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 150 g suszonych śliwek 
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 1 cebula 
  • sok z połowy cytryny 
  • mąka, sól, pieprz do panierki 
  • oliwa 


Wykonanie:


W misce mieszamy wino z miodem, wrzucamy do niego śliwki. Cebulę kroimy w piórka.

Kurczaka kroimy w sporą kostkę, polewamy sokiem z cytryny, obtaczamy w panierce, smażymy na złoto na patelni.


Foremki smarujemy tłuszczem, na spód kładziemy na spód połowę cebuli, na to kurczaka, śliwki, pozostałą cebulę i zalewamy winem.

Zapiekamy ok. 30 minut pod przykryciem w 150 st.



Na koniec otwieramy i przypiekamy cebulkę.

Bardzo rozgrzewa :)



Smacznego!