Potrawka z pęczaku i warzyw

Cześć :)

Dzisiaj mój Mąż serwuje obiadek :)




PS: to ciasto dyniowe jest strzałem w dziesiątkę :)

PPS : polubcie Pora... na FB KLIK :)

Pęczak z warzywami



Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 pierś z kurczaka
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, pieprz cayenne

Wykonanie:

Zaczynamy od ugotowania kaszy - w 500 ml z dodatkiem drobiowej kostki rosołowej. Gotujemy ok. 15 minut i pozostawiamy żeby "doszło" (najlepiej wg przepisu na opakowaniu)

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju.

Paprykę myjemy, kroimy w kostkę, szczypiorek drobno kroimy.

Odcedzamy kaszę. Warzywa wrzucamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem. 

Jajka mieszamy ze śmietaną i startym na tarce żółtym serem.




Kaszę mieszamy z warzywami, doprawiamy, zalewamy masą jajeczną, przykrywamy naczynie, wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut do 180 st. Pod koniec pieczenia odkrywamy i podpiekamy z góry ok. 10 minut.

Smacznego!