Konfitura morelowa z migdałami

Cześć!

Dzisiaj przepis na przetwór - pierwszy przetwór na naszym blogu! 

Nigdy nie kupowałam dżemu/konfitury morelowej, nigdy też takiego nie robiłam, więc pora było spróbować ;-).




Zapraszam!



Konfitura morelowa z migdałami



Składniki:

  • 2 kg moreli (masa bez skórki i bez pestek)
  • 1 opakowanie cukru żelującego 2:1
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 5 łyżek płatków migdałów


Wykonanie:

Pracę rozpoczynamy od umycia, obrania i wypestkowania moreli. 

Owoce kroimy, umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy je na ok.3-4 h.

Po tym czasie stawiamy garnek na kuchence i doprowadzamy owoce do wrzenia. Gotujemy 3 minuty. Dodajemy płatki migdałów i mieszamy.




Teraz naszą konfiturę wlewamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W takiej pozycji je studzimy.

Smacznego! :)