Clafoutis z gruszkami

Cześć :)

I co ja mam teraz zrobić. Pani Owca mnie zostawiła z kilkoma gruszkami i jakimś kuchennym magazynem. Pewnie wiedziała że coś tam znajdę i zrobię. Wyszukałem tam przepis na Clafoutis z gruszkami.



Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem co to w ogóle jest. Wyszło na to, że to jakiś słodki francuski deser.

Następnie co zrobiłem to wytrzeszczyłem oczy jak zobaczyłem przepis. 

Sami zobaczcie dlaczego i co mi wyszło z tego.

Zapraszam!




Clafoutis z gruszkami


Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 40 g masła
  • 300 ml mleka
  • 4 gruszki

Wykonanie:


Wykonanie bardzo proste. 


Mąkę mieszamy z cukrem, następnie dodajemy jajka i żółtka i ucieramy. 


Roztopione masło wlewamy razem z mlekiem i dalej mieszamy. 


Delikatnie wymieszane ciasto wylewamy do foremki i dekorujemy kawałkami gruszki (umyte, obrane, posiekane), które wcześniej wymieszaliśmy w roztopionym maśle z cukrem (odrobina masła i 2-3 łyżki cukru).





Niby pieczemy 30-40 minut w 180 st. , ale jak to ze mną... godzina też będzie dobra jak się nic nie wydarzy :)


Ciasto jest lekko wyrośnięte mimo że nie używaliśmy ani grama proszku do pieczenia.


Najlepiej smakuje na ciepło.




Smacznego!