Owsiane batoniki

Cześć,

dzisiaj z braku czasu, przepis archiwalny :)

Batoniki owsiane są bardzo fajnym substytutem batoników muesli, które możemy kupić w sklepach.

Domowe wydanie jest o wiele zdrowsze :)

Przepisów na taką przekąskę jest wiele, ja użyłam proporcji z tego przepisu .

Owsiane batoniki


Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (397 g) 
  • 250 g płatków owsianych górskich 
  • 75 g wiórków kokosowych 
  • 350 g mieszanki bakaliowo-nasionkowej (u mnie był to sezam, słonecznik, żurawina, rodzynki, daktyle, morele, orzechy włoskie, migdały) 

Wykonanie:

Wykonanie jest banalne - mleko lekko podgrzewamy, spore bakalie siekamy drobno, w kostkę, wszystko mieszamy dokładnie razem.

W zależności jaką grubość batoników chcemy osiągnąć, taką foremkę wybieramy - batoniki nie powinny być zbyt grube, więc najlepiej wybrać prostokątną foremkę o wymiarach mniej więcej 20x35 cm.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej naszą masę i lekko dociskamy, aby batoniki się nie rozpadały.

Pieczemy w 130 st. około 1 godzinę, trzeba pilnować czy się nie za szybko rumienią.

Po upieczeniu studzimy i kroimy na batoniki.


Można je z jednej strony zamoczyć w roztopionej czekoladzie, jeśli ktoś lubi :)

Smacznego!